Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Φολέγανδρος η αυθεντική!

Η Φολέγανδρος είναι ένα ηλιόλουστο καλωσόρισμα. Ανάμεσα στο καλωσόρισμα του ερχομού και στην «καλή αντάμωση» του αποχαιρετισμού σμίγουν οι άνθρωποι
που χρόνια τώρα έρχονται και ξανάρχονται και έχουν αποκτήσει δεσμούς με τον τόπο και τους κατοίκους του.

 Η Φολέγανδρος είναι το νησί του μέτρου. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη των δύο τελευταίων δεκαετιών επέτρεψε στο νησί να διατηρήσει στο ακέραιο το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του. Παράλληλα όμως αναπτύχθηκαν σύγχρονες υποδομές και οργανωμένες τουριστικές υπηρεσίες.
 Οι Φολεγανδρίτες συνεχίζουν να φροντίζουν τον τόπο τους και να απολαμβάνουν τη ζωή με τον δικό τους τρόπο που μοιράζονται με τους ολοένα και περισσότερους φίλους του νησιού.
  Μετά την άφιξη στο λιμάνι του Καραβοστάση η Φολέγανδρος θα αρχίσει να ξεδιπλώνει τις ομορφιές της σιγά-σιγά. Δεν έχετε παρά να περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα της Χώρας και στα στενά του Κάστρου, να ανεβείτε στο βράχο της Παναγίας με την πανοραμική θέα στο Αιγαίο, να κολυμπήσετε στις ερημικές ή στις πολυσύχναστες παραλίες της, να εξερευνήσετε τη φύση μέσα από τα μονοπάτια που διατρέχουν κάθε γωνιά του νησιού.
  Αξίζει να γευτείτε το σπιτικό, παραδοσιακό φαγητό στη Χώρα, στον Καραβοστάση, στην Αγκάλη ή στην Άνω Μεριά, και να διασκεδάσετε τις νύχτες με ρακόμελα στις πλατείες της Χώρας.
  Η Φολέγανδρος ανήκει στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες. Έχει μέγιστο ύψος 455 μέτρα, έκταση 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αριθμεί γύρω στους 650 κατοίκους. Απέχει από τον Πειραιά 104 ναυτικά μίλια.
 1. ΧΩΡΑΑναμφίβολα μια από τις ομορφότερες των Κυκλάδων! Σφηνωμένη στο χείλος ενός κατακόρυφου γκρεμού προδιαθέτει για περαντζάδα δίχως τέλος.
  Τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα γραφικά σπίτια κουβαλούν μια αύρα παρελθόντος. Μα πάνω απ' όλα την προσοχή τραβούν οι χαρακτηριστικές πλατείες· η Πούντα με τη μαγευτική θέα, ο Δούναβης με τις εκκλησίες του Ταξιάρχη και αυτή του Αγ. Νικολάου με την πλούσια βλάστηση και τα ιδανικά για πρωινό cafes!
  Επίσης, η κεντρική Πιάτσα, η Πάνω Κονταρίνη και η Μαράκι προσφέρονται για φαγητό και ρακόμελα. Η Χώρα είναι μαγνήτης. Σε τραβάει από την πρώτη κιόλας μέρα και σε κάνει να ζητάς συνέχεια ακόμη περισσότερα!

2. ΚΑΣΤΡΟΑπ' όποια είσοδο κι αν μπείτε -το Παραπόρτι ή τη Λότζια- το παλιό κομμάτι της Χώρας θα σας ενθουσιάσει. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό που κατοικείται έως σήμερα, γεγονός που τον κάνει να αποπνέει μια αίσθηση ονειρική! Η βόλτα σας θα καταλήξει στην Παντάνασσα, που θα σας «χαρίσει» ένα από τα πιο ρομαντικά ηλιοβασιλέματα...

3. ΠΑΝΑΓΙΑΣήμα κατατεθέν του νησιού. Η μεγαλύτερη εκκλησία της Φολεγάνδρου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στέκει αγέρωχη στο βράχο, στη θέση ενός αρχαίου ιερού. Η εικόνα της Παναγίας θεωρείται θαυματουργή και συνδέεται με πειρατές και μύθους. Μην αφήσετε να σας πτοήσει η ανάβαση των πολλών, ομολογουμένως, σκαλοπατιών... θα το μετανιώσετε!
 4. ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΗΣΤο γραφικό λιμάνι! Ιδανικό για φρέσκο ψάρι και βουτιές στα Χοχλίδια, την παραλία που το «αγκαλιάζει» στοργικά. Οι ρυθμοί εδώ είναι άκρως χαλαροί∙ χαζέψτε τους ψαράδες καθώς αράζουν τα καΐκια τους, απολαύστε καλούδια του βυθού στις ταβέρνες, κολυμπήστε στις ήρεμες γειτονικές ακτές...
 5. ΑΝΩ ΜΕΡΙΑΤο χωριό που φημίζεται για την αυθεντικότητά του! Θα δείτε τις «θεμωνιές» -τοπικές αγροτικές κατοικίες- κάποιες από τις οποίες σώζονται στην αρχική τους μορφή, θα συναντήσετε ανθρώπους γνήσιους και φιλόξενους, θα δοκιμάσετε τοπικές συνταγές και θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στο χωριό σας -αν όχι στο σπίτι σας!
6. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟΓυρίστε το χρόνο πίσω και ξεναγηθείτε σε μια παραδοσιακή «θεμωνιά». Πρόκειται για ολόκληρο οικιστικό συγκρότημα και στάβλο, μέσα στο οποίο διατηρούνται η κατοικία, το κελάρι-ελαιοτριβείο, ο φούρνος, η μάντρα, το πατητήρι, όπως επίσης αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπιπλα και ενδυμασίες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για Οικομουσείο, το οποίο έχει επιμεληθεί ο ταλαντούχος ζωγράφος... του Αιγαίου, Μάρκος Βενιός. Αν τύχει και τον συναντήσετε, μην χάσετε την ευκαιρία για μια συζήτηση μαζί του! (Ώρες λειτουργίας: 17:00-20:00. Είσοδος: ελεύθερη, τηλ. 22860 41240)
7. «ΜΠΑΚΑΛΟΤΑΒΕΡΝΑ»Μπακάλικο και ταβέρνα μαζί! Επισκεφθείτε το κουκλίστικο μαγαζάκι της Άνω Μεριάς και δοκιμάστε τα πατροπαράδοτα «ματσάτα» -χειροποίητα τοπικά ζυμαρικά- φτιαγμένα από τα χεράκια της πασίγνωστης κυρά Ειρήνης!
(Άνω Μεριά, τηλ. 22860 41436)
8. ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΣΤΕΛΙΣτην Άνω Μεριά θα βρείτε το εργαστήρι του Αποστόλη Καρυστιναίου. Η 20χρονη πείρα του και η μυστική συνταγή του αποτελούν εγγυήσεις του ότι τα παστέλια «Αποστόλης-Δέσποινα» θα αποτελέσουν την πιο γλυκιά σας ανάμνηση από το χωριό!
(Άνω Μεριά, τηλ. 22860 41003)
9. Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥΟ μοναδικός φούρνος που ψήνει το ψωμί με κλαδιά από φρύγανο και θυμάρι! Ο Νίκος Βένιος βάζει όλη του τη μαεστρία τα τελευταία 17 χρόνια και πλημμυρίζει την Άνω Μεριά με μυρωδιές από τα ξημερώματα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την τοπική κουλούρα!
(Άνω Μεριά, τηλ. 22860 41061)
10. ΜΕΛΙ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ«Το καλύτερο μέλι του νησιού το φτιάχνει ο Σταμάτης ο Λιζάρδος», θα σας πουν οι ντόπιοι. Τον εντοπίσαμε, μας πήγε στα μελίσσια του στο Μαύρικα και μας μίλησε για τη μεγάλη του αγάπη... Τι κάνει το προϊόν του τόσο ξεχωριστό; «Φροντίζω οι μέλισσες να έχουν πάντα καινούριες κερήθρες και να τρέφονται αποκλειστικά με μέλι», μας εξομολογήθηκε. Όσο για το που θα τον βρείτε, όποιον και να ρωτήσετε στο νησί θα σας οδηγήσει σε εκείνον!
 11. ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥΑπαραίτητο συστατικό των διακοπών σας στο νησί! Προτιμήστε την «Παναγιά Φολεγάνδρου» ή την «Παναγιά Φολεγάνδρου Ι»∙ ο καπετάν Βαγγέλης Βένιος, βέρος Φολεγανδρίτης, θα σας συστήσει και στις πιο απόκρυφες παραλίες!
(Κιν. 6932 297896)
 12. ΠΑΡΑΛΙΕΣΗ πιο δημοφιλής ακτή είναι η Αγκάλη στον ομώνυμο οικισμό. Απέχει μόλις 3 χλμ. από τη Χώρα και φημίζεται για τη χρυσαφένια της αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα σχετικά ρηχά νερά. Εδώ θα βρείτε ταβερνάκια, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.


  Το Κάτεργο με το χαρακτηριστικό σκούρο πέτρωμα -λόγω της εξόρυξης αιματίτη στην περιοχή- θεωρείται η ομορφότερη παραλία του νησιού και όχι άδικα.

  Στον Άγιο Νικόλα θα απολαύσετε κρύα νερά και σκιά από αρμυρίκια, ενώ πιθανότατα θα συναντήσετε και γυμνιστές.
  Για τους λάτρεις της ηρεμίας και της απομόνωσης, το Λιβαδάκι και το Αμπέλι αποτελούν ιδανική επιλογή.


ΠΡΟΣΒΑΣΗ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Από και προς Πειραιά κα τα άλλα νησιά των Κυκλάδων

Η Φολέγανδρος συνδέεται την καλοκαιρινή περίοδο με τον Πειραιά με ταχύπλοα πλοία, καθημερινά. Το ταξίδι διαρκεί 3,5-4 ώρες.

Τα ταχύπλοα προσεγγίζουν επίσης τα νησιά :
Σίφνο, Μήλο, Θήρα (Σαντορίνη), Αμοργό, Νάξο, Πάρο και Σύρο.

Με συμβατικά πλοία το ταξίδι διαρκεί 11 ώρες περίπου, ανάλογα με το δρομολόγιο. 

Τα συμβατικά πλοία προσεγγίζουν επίσης τα νησιά:
Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο, Μήλο, Σίκινο, Ίο, Θήρα, Πάρο και Νάξο.

Τοπικά δρομολόγια συνδέουν όλο το χρόνο τη Φολέγανδρο με τα νησιά :
Θήρα, Ανάφη, Θηρασιά, Ίο, Σίκινο, Νάξο, Πάρο, Σύρο, Κύθνο και Κέα 

Πληροφορίες για τα δρομολόγια, στα ταξιδιωτικά πρακτορεία :
  • ΜΑΡΑΚΙ – τηλ.:2286041273
  • ΔΙΑΠΛΟΥΣ – τηλ.:2286041158
  • SOTTOVENTO – τηλ.:2286041521
και στις εταιρείες:
  • Aegean Speed Lines – τηλ.:2109690950
  • Hellenic Sea Ways – τηλ.:2104199000
  • G.A Ferries – τηλ.: 2104511720
  • Saos Ferries – τηλ.:2106250000
  • Nel Lines – τηλ.:2104115015 
  •  
    Μετακινήσεις πάνω στο νησί

    Λεωφορεία συνδέουν το λιμάνι στον Καραβοστάσι με την Χώρα και την Άνω Μεριά . Υπάρχει πάντοτε ανταπόκριση με τα πλοία , ανεξάρτητα από την ώρα άφιξη τους . Υπάρχει επίσης ταξί , αλλά και γραφεία που νοικιάζουν αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα.

    Ταξί - τηλ.:6944693957, 2286041048. 
  •  Ενοικιάσεις αυτοκινήτων :
    • ΚΟΖΖMOΖΖ
      τηλ.:2286041660 , 6942058061.
    • TOMASO
      τηλ.:2286041600

    Ενοικιάσεις μοτοποδηλάτων :
  • ΛΙΓΝΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
    τηλ. : 2286041346 , 6946494642
  • ΣΠΥΡΟΣ – τηλ. : 2286041078 , 6945454789 
  •  Ενοικιάσεις Μοτοσυκλετών και Τετράτροχων:
  • SCOOTERLAND VENETIA
    τηλ. : 2286041316, 6977513559
    Εmail: info@scooterlandvenetia.com

Τουριστικά σκάφη – Θαλάσσιες μεταφορές 
 Καθημερινά από τον Καραβοστάση και την Αγκάλη ξεκινούν τουριστικά σκάφη για τις νότιες παραλίες του νησιού . Όταν ο καιρός είναι καλός οργανώνονται ολοήμερες εκδρομές με τον γύρο του νησιού . 

Με σκάφος

Τα στίγματα της Φολεγάνδρου είναι: Καραβοστάσης, 36 37'B, 24 57'Α, Φάρος Ασπρόπουντας, 36 38'Β, 24 51'Α

Αγκυροβόλια : Δεν υπάρχουν οργανωμένες μαρίνες.

Η βασική αγκυροβολία γίνεται στο λιμάνι, τον Καραβοστάση και στον όρμο της Αγκάλης, το Βαθύ. 

Ο Καραβοστάσης (μέγιστο βάθος 8 μ.) είναι προφυλαγμένος από όλους τους δυτικούς καιρούς.

Προσοχή σε Γρέγο, Λεβάντε, Σορόκο. Ο βυθός είναι αμμώδης.

Προσοχή στα ρεμέτζα. Υπάρχει πρόβλημα χώρου σε περιόδους υψηλής τουριστικής κίνησης. 

Η Αγκάλη (μεγ. βάθος 29 μ.) είναι ασφαλέστατο αγκυροβόλιο για όλους τους βόρειους ανέμους.

Μεγάλη προσοχή στον Γαρμπή.

Συμβουλευτείτε τους ντόπιους για τα τοπικά σημάδια του καιρού και πηγαίνετε να δέσετε στον Καραβοστάση ή, αν δεν προλαβαίνετε, αρόδου στη διπλανή παραλία, τον Άγιο Νικόλαο (μόνο μικρά σκάφη, μέχρι 20 πόδια, όχι ιστιοπλοϊκά). 
 Ανεφοδιασμός καυσίμων γίνεται στο λιμάνι ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση με τα 2 πρατήρια καυσίμων (τηλ. 22860-41475 και 22860-41432). Ανεφοδιασμός νερού γίνεται στο λιμάνι με υδροφόρο όχημα (τηλ. 22860-41051). 
 Πού να μείνετε

Anemi Hotel (Καραβοστάσης, 2286041610, 2107254871, www.anemihotels.com, από € 220) Εντυπωσιακό resort σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι. Το minimal interior design κάνει αίσθηση στους χώρους και στα δωμάτια. Ορισμένες σουίτες διαθέτουν ιδιωτική πισίνα. Ολόλευκες ξαπλώστρες στον ευχάριστο χώρο της πισίνας. Ενδιαφέρον εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας και προσεγμένο a la carte πρωινό.
Themonies Luxury Suites (Χώρα, 2286041517, www.themonies.gr, από € 150) Νέο συγκρότημα διαμερισμάτων, σε απόσταση περιπάτου από τη Χώρα. Αφετηρία αποτέλεσε ένα συγκρότημα παραδοσιακών θεμωνιών που αναπαλαιώθηκαν. Οι σουίτες μοιράζονται σε παλιά (πιο ιδιαίτερα) και νέα κτίρια και έχουν αυλές ή βεράντες. Καλαίσθητοι κοινόχρηστοι χώροι, φιλόξενη εξυπηρέτηση, με τους ιδιοκτήτες παρόντες.
Ανεμόμυλος (2286041309, www.anemomilosapartments.com, από € 128) Το εμβληματικό ξενοδοχείο της Χώρας παραμένει καλοδιατηρημένο. Απλώνεται σαν κυκλαδίτικο χωριό, με ευχάριστα λιτή διακόσμηση και ξεχωρίζει για τη θέα (από ορισμένα δωμάτια).
Fata Morgana (2286041237, www.fatamorgana.com.gr, από € 89) Από τις καλύτερες προτάσεις στη Χώρα, καλαίσθητα διαμερίσματα, με θέα στον γκρεμό και στο ηλιοβασίλεμα. Ωραίος ο χώρος της πισίνας.
Chora Resort and Spa (Χώρα, 2286041590-4, www.choraresort.com, από € 135) Αξιοπρεπές resort σε πέντε ανεξάρτητα διώροφα κτίρια περιμετρικά της πισίνας. Τα δωμάτια είναι άνετα, με συμβατική επίπλωση.
Κάστρο (2286041230, www.hotel-castro.com, από € 50) Θα το επιλέξετε για την ατμόσφαιρα και όχι για την άνεσή του. Το ξενοδοχείο, μέρος του τείχους του μεσαιωνικού κάστρου, χτισμένο σε κάθετο βράχο, 150 μ. πάνω από τη θάλασσα.
Blue Sand (2286041042, www.bluesand.gr, από € 100) Νέα άφιξη σε ύψωμα πάνω από την παραλία της Αγκάλης. Νεανικό στιλ, μίνιμαλ ύφος σε 11 δωμάτια και σουίτες. Για όσους θέλουν διαμονή με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. 
 Πού να φάτε

Χώρα
Eva’s Garden (2286041110, 6948047722) Το πιο ατμοσφαιρικό bar-restaurant στη Χώρα, σε μικρή και όμορφη αυλή, με γεύσεις μοντέρνα μεσογειακές και προσεγμένη τεχνική στην κουζίνα.
H Πιάτσα (2286041274) Νόστιμη σπιτική κουζίνα, σε κεντρικό πόστο στη σκιερή πλατεία.
Πούντα (2286041063) Φιλόξενη ταβέρνα, σε 2 επίπεδα, σε ατμοσφαιρικό κήπο με χαλίκι, ό,τι πρέπει αν θέλετε να αποφύγετε την περαντζάδα της πλατείας. Δοκιμάστε καλασούνα (τοπική τυρόπιτα).
Το Ασύγκριτο (2286041467) Ψησταριά με δυνατό χαρτί τα κρέατα παραγωγής της οικογένειας.
Κρητικός (2286041219) Ψησταριά στην πλατεία που φημίζεται για το φρέσκο ντόπιο κρέας της. Το αρνί τους είναι διάσημο, ενώ οι μπριζόλες δεν υστερούν.
Η Μέλισσα (2286041067) Ευχάριστη ταβέρνα, στη δροσιά της πλατείας με ψητά και ντόπια μαγειρευτά του καλοκαιριού.
Σικ (2286041515, 6974676441) Σερβίρει σε βεραντούλα και στον πεζόδρομο γεύσεις που διαφοροποιούνται από τα καθιερωμένα του νησιού, εμπλουτίζοντας ορισμένα κλασικά πιάτα με έθνικ στοιχεία.
Σπιτικό (2286041235, 6944458555) Η Ρηνιώ ετοιμάζει με φροντίδα σπιτικά μαγειρευτά στα λιγοστά τραπέζια πάνω στο off-Broadway καλντερίμι. Δοκιμάστε κάππαρη μαγειρευτή με κρεμμυδάκι και καραβόλι (σαλιγκάρια γιαχνί).

Άνω Μεριά
Μίμης (2286041377) Αυθεντικές χωριάτικες γεύσεις και must ματσάτα (χερίσια μακαρόνια με κοκκινιστό κοτόπουλο ή κατσικάκι) σε ήσυχη αυλή-βεραντούλα.
Ειρήνη Ψαρομιλήγκου (2286041436) Σπιτικά μαγειρευτά σε cult περιβάλλον παλιού μπακάλικου (εν ενεργεία) με ελάχιστα τραπέζια. Σούπερ τα τυροπιτάκια.
Καραβοστάσης
Καλύμνιος (2286041146) Απλό, μικρό ταβερνάκι κοντά στην προβλήτα. Must η αστακομακαρονάδα της κυρίας Νατάσσας.

Nightlife
Ποτό και ηλιοβασίλεμα στον Ρακεντιά, must στάσεις στις μπαρότσαρκες το Bizz, το Baraki (τραπεζάκια σε ατμοσφαιρικό στενάκι), το Laoumi-Αφανείς και το Πατητήρι.


blue-hornet team