Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Διακοπές στην Άνδρο-η σωστή επιλογή !

Αρχοντική και περήφανη, η Άνδρος μαγνητίζει κάθε επισκέπτη που θα βρεθεί κοντά της, έχοντας το πιο ξεχωριστό ταπεραμέντο απ’ όλα τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.
Διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας, καθώς και καλές προτάσεις για εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες για το φαγητό σας.
 Δεν την είπαν τυχαία "πριγκίπισσα των Κυκλάδων". Η Άνδρος είναι αρχόντισσα και πανέμορφη. Ζωντανή και φανταχτερή αλλά ταυτόχρονα γαλήνια κι απλή... Είναι ένα νησί που θα σας μείνει αξέχαστο!!!
  Πολλά τα αξιοθέατα που μπορεί να δει ο επισκέπτης  όταν φτάσει στην Άνδρο. Χαρακτηριστικός ο  Πύργος του Αγίου Πέτρου που είναι από τους καλύτερα σωζόμενους των Κυκλάδων.
  Το μεγαλύτερο μοναστήρι της Άνδρου  είναι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Είναι άγνωστο πότε χτίστηκε. Η Παλαιόπολη είναι η αρχαία πόλη της Άνδρου που άκμασε από την κλασσική εποχή μέχρι τη ρωμαιοκρατία. 
 Σήμερα είναι ένα όμορφο καταπράσινο χωριό στην πλαγιά του όρους Πέταλο, που στο ψηλότερο σημείο του υπάρχουν οι μοναδικοί  καταρράκτες των Κυκλάδων. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές της ευρύτερης περιοχής. 
 Το Πάνω Κάστρο ή Κάστρο της Φανερωμένης ή της Γριάς το Κάστρο ήταν η ισχυρότερη και μεγαλύτερη μεσαιωνική πολιτεία της Άνδρου. Σήμερα στο κάστρο, υπάρχουν ερείπια σπιτιών, εκκλησιών, δεξαμενών νερού και η εκκλησία της Φανερωμένης.
  Όμως πάνω απ' όλα υπάρχει η εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και ένα επιβλητικό τοπίο. Στην Άνδρο λειτουργούσαν στις αρχές του αιώνα περίπου 150 νερόμυλοι. Στο νησί υπάρχουν και ατμοκίνητοι αλευρόμυλοι, ανάμεσα στους οποίους και ανεμόμυλοι οριζόντιας φτερωτής, τύπος ιδιαίτερα σπάνιος στην Ελλάδα.
  Παραδοσιακά Προϊόντα / Γαστρονομία
 Η 'Ανδρος είναι πλούσια σε τοπικά προϊόντα. Από τα ονομαστά τυροκομικά της, τα πιο γνωστά είναι η αρμεξιά, το χλωρό, ο μανούσος και το βωλάκι. Επίσης, παράγει νόστιμα λουκάνικα και άλλους χοιρινούς μεζέδες, όπως χοιρομουρίδα και σίσιρα, λαρδί ή πασπαλά, τσιγαρίδα, σισιρόπιτα, ζηλαδιά ή πηχτή.
 Φημισμένα είναι και τα αμυγδαλωτά της με το ανθόνερο, τα καλισούνια, το παστέλι, φτιαγμένο με το περίφημο θυμαρίσιο μέλι της Άνδρου. Άλλο ανδριώτικο γλυκό είναι οι παστελαριές, που φτιάχνονται με ξερά σύκα και κανέλα, παστιτσάκια και γλυκά του κουταλιού με το πιο ιδιαίτερο τον Λεμονανθό. Η Άνδρος  παράγει καλό κρασί και προϊόντα από τον μούστο, όπως πετιμέζι, μουσταλευριά, «ξερή», σουτζούκια. Από ποτά δοκιμάστε επίσης τη σουμάδα και το πότζι, ρακί με μέλι.


Δραστηριότητες

 Η Άνδρος διαθέτει δραστηριότητες για όλα τα γούστα. Αν προτιμάτε τη νύχτα, το νησί θα σας αποζημιώσει. Για όσους αναζητούν περισσότερο οικολογικές δραστηριότητες, ακολουθώντας κάποιο παλιό, παραδοσιακό μονοπάτι, θα ανακαλύψουν μια άγνωστη πλευρά του νησιού, με άφθονα νερά, νερόμυλους και ανεμόμυλους, όμορφα πετρόκτιστα σπίτια και μια απαράμιλλη φύση. Έμπειροι οδηγοί θα σαςξεναγήσουν σε μια πεζοπορία προς την απόλαυση.
Η Ανδρος προσφέρεται επίσης για ιστιοπλοϊα και ιστιοσανίδα (windsurf).

 Χρήσιμα Τηλέφωνα

 Λιμεναρχείο Άνδρου: (+30) 22820 71213
Αστυνομία Άνδρου: (+30) 22820 22307
Κέντρο υγείας Άνδρου: (+30) 22820 22222

 Πώς θα φτάσετε

 Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι της Ραφήνας.
Τηλ. Λιμεναρχείου Ραφήνας: (+30) 22940 22300
Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Λαυρίου.
Τηλ. Λιμεναρχείου Λαυρίου: (+30) 22920 25249

 ΠΑΡΑΛΙΕΣ

 Υπάρχουν δύο παραλίες στη Χώρα που μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια.

 Προς τα νότια  είναι η παραλία Παραπόρτι και στα βόρεια βρίσκεται η παραλία Νεμποριός. Μία ακόμη πολύ γραφική παραλία απέχει 20 λεπτά με τα πόδια και ξεκινάει από το τέλος της παραλίας του Παραπόρτι, πηγαίνοντάς σας στην παραλία 

  Λιδι. Δύο άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε είναι οι παραλίες Γυάλια και Πίσω Γυαλιά, περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη Χώρα.

Κατά τους θερινούς μήνες θα πρέπει να πάρετε μια κρουαζιέρα στην όμορφη παραλία της Άχλας όπου ο ποταμός εκβάλλει στη θάλασσα, δημιουργώντας ένα θαυμάσιο καταφύγιο άγριας ζωής που βλέπει πολλές ποικιλίες της χλωρίδας και πανίδας, καθώς και εκατοντάδες επισκέπτες αποδημητικά πουλιά.

Άλλες παραλίες είναι η παραλία του Μπατσιού, η χρυσή Άμμος μεταξύ Γαυρίου και Μπατσί και άλλες στα βορειοανατολικά του νησιού.

 Θα βρείτε επίσης τις μικρές παραλίες του Πύργου και Βλυχάδας, τις παραλίες Αθλενι, Βώροι, Μονή, Μεγάλη Πρέζα, Κυπρί, Ζόρικος και πολλές άλλες.

 ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

 Η Άνδρος είναι ένα νησί που προσελκύει όλο και πιο μεγάλο αριθμό τουριστών και προσφέρει πολλές ευκαιρίες για νυχτερινή ζωή και διασκέδαση σε όσους επισκέπτονται το νησί. Το βράδυ μπορεί να ξεκινήσει με τη μετάβαση στο θερινό κινηματογράφο στη Χώρα και να συνεχίσει με μερικά ποτά σε ένα από τα μπαρ. Στη Χώρα, υπάρχουν αρκετά καφέ, καφετέριες και σνακ μπαρ όπου σερβίρουν καφέ και νόστιμες τηγανίτες το πρωί και το βράδυ μπορείτε να διασκεδάσετε σε ένα από τα μπαράκια με μουσική και ποτό. Στο Μπατσί θα βρείτε αρκετά μπαράκια με καλή μουσική και υπέροχα κοκτέιλ. Για όσους προτιμούν ελληνική μουσική ψυχαγωγία, υπάρχουν και ελληνικές βραδιές στην Παλαιόπολη και το Γαύριο τα Σαββατοκύριακα.

  ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

 Η πόλη της Άνδρου, το Γαύριο και Μπατσί είναι τα μέρη που προσελκύουν τους τουρίστες. Εκεί μπορεί κανείς να βρει ήσυχα μικρά καφενεία, αλλά και άλλα που αποτελούν στέκια για τους ντόπιους όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ένα φλιτζάνι καφέ, ένα χυμό ή αναψυκτικό. Στα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεία της Άνδρου τα σερβίρονται τα νόστιμα τοπικά αμυγδαλωτά καθώς και κομπόστα φρούτων σε διάφορες γεύσεις και σκαλτσούνια . 

Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού υπάρχουν όλα τα είδη από θαλασσινά και τοπικές παραδοσιακές νοστιμιές, όπως τα Φρουτάλια, ομελέτα από νόστιμα ντόπια λουκάνικα, φρέσκο τυρί και το περίφημο Λαμπριάτι από αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο στο φούρνο με εντόσθια, τυρί, ρύζι, αυγά και δυόσμο.

  Στο Γάυριο υπάρχουν αρκετά καλά εστιατόρια όπως το Κονάκι. Στο Μπατσί επίσης θα βρείτε αρκετά εστιατόρια κατα μήκος της παραλίας. Στην Χώρα επίσης υπάρχουν αρκετά εστιατόρια στην πλατεία του αρχαιολογικού μουσείου. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε αμυγδαλωτά από το ζαχαροπλαστείο Λάσκαρη στην χώρα και τον Ανθό στο Γαυριο. Επίσης δοκιμάστε την τοπική τσικουδιά.

  ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

 Υπάρχει τακτική συγκοινωνία με λεωφορεία που ενώνουν το Γαύριο με το Μπατσί, τη Χώρα και το Κόρθι. Υπάρχουν επίσης και αρκετά ταξί. Υπάρχουν επίσης γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων.

 Προτιμείστε να ενοικιάσετε ένα jeep από το νησί. Οι δρόμοι εδώ είναι στριφογυριστοί και για να προσεγγίσετε κάποιες απομονωμένες παραλίες που αξίζουν θα πρέπει να διανύσετε αρκετά μέτρα χωματόδρομου. (Rent a car Τασος, Γαύριο, τηλ. 22820 71040, κιν. 6944 512667).

  • Αν το μέσο μετακίνησής σας είναι το ταξί πιάτσες θα βρείτε: στη Χώρα (κοντά στο σταθμό λεωφορείων) τηλ. 22820 22171, στο Μπατσί (μπροστά στο λιμάνι) τηλ. 22820 41081, στο Γαύριο (εκεί που προσεγγίζουν τα πλοία) τηλ. 22820 71171 και στο Κόρθι στον όρμο, τηλ. 22820 62171. *το τηλεφωνικό ραντεβού δεν χρεώνεται.
  • Ενδεικτικά μια διαδρομή από το Μπατσί στη Χώρα θα σας στοιχίσει €30, από το Μπατσί στο Γαύριο €12 και από το Μπατσί στο Κόρθι €35.
  • Άλλος τρόπος μετακίνησης είναι το ΚΤΕΛ (τηλ. 22820 22316) αν και δεν έχει πολύ συχνά δρομολόγια για να καλύψουν τις ανάγκες ενός επισκέπτη. Το καλοκαίρι επίσης λειτουργούν κάποια mini buses.
  • Αν πάλι έχετε σκάφος μπορείτε να δέσετε στο Μπατσί, στο Γαύριο ή στη Χώρα Ανδρου. Για να προμηθευτείτε καύσιμα και νερό στο Γαύριο, τηλ. 22820-71060, στο Μπατσί,τηλ. 22820-41018, και στη Χώρα, τηλ. 22820-23707 . Για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορείτε να απευθυνθείτε στο τοπικό λιμεναρχείο (τηλ. 22820 71213 (Γαύριο), τηλ. 22820 41981 (Μπατσί), τηλ. 22820 22250 (Χώρα).

 Γενέτειρα πολλών εφοπλιστών, ο τόπος αυτός είναι στολισμένος με πολλά παλιά αρχοντικά, -άλλα καλοδιατηρημένα και άλλα με πιο εμφανή τα σημάδια του χρόνου-, που κυριολεκτικά δεν αφήνουν τη φωτογραφική μας μηχανή να πάρει ανάσα!

 Και από το γαλάζιο στο πράσινο! Όσο κι αν φαντάζει περίεργο, η Άνδρος διαθέτει τόσο πράσινο, όσο σχεδόν όλες οι υπόλοιπες Κυκλάδες μαζί, συνιστώντας επάξια φυσική συνέχεια της Εύβοιας και του Πηλίου και πραγματική όαση στο νοτιοδυτικό Αιγαίο.

  «Όποιος έρχεται πρώτη φορά στην Άνδρο, είναι δύσκολο να φύγει αναποφάσιστος: ή δεν του αρέσει το νησί ή το ερωτεύεται»... Δεν μας το είπαν δυο-τρεις μονάχα, μας το είπαν πολλοί. Και μάλλον είναι αλήθεια. Μέχρι και ο μεγιστάνας Ρόμαν Αμπράμοβιτς φαίνεται πως μαγεύτηκε από την ομορφιά και την ιδιαίτερη προσωπικότητα αυτού του νησιού και έφτιαξε εδώ ένα ησυχαστήριο, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Γιατί η Άνδρος, πέρα από ό,τι είπαμε μέχρι τώρα, είναι και κάτι ακόμα: ένας τόπος όπου θα ξεκουραστείς, θα χαρείς ήλιο, θάλασσα και φύση, θα δοκιμάσεις εξαιρετικό φαγητό και θα διασκεδάσεις έντονα μεν, μακριά από την ενοχλητική πολυκοσμία δε! Τι λέγαμε για weekend;

 

blue-hornet team