Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Διακοπές στη Λευκάδα «το σμαραγδένιο νησί»!


Η Λευκάδα «το σμαραγδένιο νησί» είναι ένα πανέμορφο νησί του Ιονίου πελάγους και βρίσκεται ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά.

  Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων με έκταση 302τ.χ. και πληθυσμό 23.000 κατοίκους.
  Γύρω από το νησί της Λευκάδας υπάρχουν άλλα 20 μικρότερα νησάκια όπως το Μεγανήσι (το νησί των ναυτικών), ο Κάλαμος, ο Καστός, η Μαδουρή (όπου βρίσκεται το σπίτι του ποιητή Α. Βαλαωρίτη), ο Σκορπιός (το ιδιόκτητο νησί του Αρ. Ωνάση), η Σπάρτη, o Κυθρός, η Θηλειά και όλα μαζί αποτελούν διοικητικά τον νομό Λευκάδας με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη.
Η Λευκάδα πήρε το όνομα της από τους λευκούς απόκρημνους βράχους που βρίσκονται στο νοτιότερο ακρωτήρι του νησιού, το Λευκάτα.
 Για όσους από εσάς θέλετε να επισκεφτείτε τη Λευκάδα για ένα τριήμερο, υπάρχουν τρεις βασικές διαδρομές που θα σας βοηθήσουν να καλύψετε ένα ικανοποιητικό μέρος του νησιού.
 Ακολουθώντας τη διαδρομή Nυδρί - Nησάκια και οι Γύρω Περιοχές θα εξερευνήσετε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής πλευράς, η οποία διατρέχει την πάντα ήρεμη θάλασσα που χωρίζει τη Λευκάδα από την Αιτωλοακαρνανία, μέσα στο πράσινο, δίπλα από σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και χωριά με όμορφες ψαροταβέρνες.
  Μπορείτε να την απολαύσετε με οποιονδήποτε καιρό, καθώς εκεί θα κολυμπήσετε σε απάνεμες παραλίες που δεν έχουν σχεδόν ποτέ μεγάλα κύματα. Βλάστηση που φτάνει μέχρι το κύμα στολίζει με το πλούσιο πράσινό της το τοπίο που «λούζεται» ταυτόχρονα και από όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου.
  Oι διαδρομές Nοτιοδυτική Λευκάδα - Παραλίες και Kεντρική Ενδοχώρα διασχίζουν τη δυτική πλευρά της Λευκάδας, με τους άγριους, απότομους βράχους και την υπέροχη θάλασσα. Σ’ αυτή την πλευρά βρίσκονται κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου και το συγκλονιστικό ακρωτήριο του Λευκάτα ή Κάβος της Κυράς. Στις διαδρομές αυτές θα συναντήσετε και τις πιο διάσημες παραλίες της Λευκάδας: το Κάθισμα, τους Εγκρεμνούς και το Πόρτο Κατσίκι.
  Αν έρθετε στα μέσα του καλοκαιριού (20/7-20/8) και μάλιστα μόνο για τριήμερο, φροντίστε να επισκεφτείτε τις συγκεκριμένες παραλίες είτε πρωί είτε κοντά στη δύση του ηλίου, διαφορετικά είναι σίγουρο ότι θα ταλαιπωρηθείτε. Στη διάρκεια της μέρας μπορείτε να επισκεφτείτε την παραλία των Εγκρεμνών που είναι κοντά στο Πόρτο Κατσίκι, αρκεί να είστε ξεκούραστοι (υπάρχουν αρκετά σκαλοπάτια), ή την παραλία Μύλος στον Άγιο Νικήτα ή του Καλαμιτσίου ή τα Πευκούλια. Επίσης, εξαιρετικές είναι οι παραλίες γύρω από την πόλη και το Κάστρο, η Γύρα και ο Aη Γιάννης που προτιμούν και οι Λευκαδίτες.
  Αν έχετε χρόνο για μια τρίτη διαδρομή, προτείνουμε την εναλλακτική διαδρομή Βόρεια Ενδοχώρα. Εκεί, διατηρείται σε μεγάλο βαθμό ανόθευτος ο αγροτικός χαρακτήρας του τοπίου, με τα πανέμορφα χωριά και τα πέτρινα γραφικά σπίτια, τις γυναίκες ακόμα ντυμένες με τις παραδοσιακές λευκαδίτικες φορεσιές και τα χωράφια που πεισματικά καλλιεργούνται παρ’ όλες τις αντιξοότητες.
  Τέλος, μια απογευματινή βόλτα στην πόλη, κατά προτίμηση με τα πόδια ή με ποδήλατο, στη Γύρα, στη λιμνοθάλασσα, στον Aη Γιάννη, στον ενετικό ελαιώνα και στα καντούνια της παλιάς πόλης, θα σας αφήσει μια γλυκιά ανάμνηση από το νησί.
 ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

  Τις προτιμούν κυρίως οι wind surfers και kite surfers. Καλύπτουν μια έκταση 4,5 χλμ. και έχουν γαλαζοπράσινα νερά. Εδώ θα βρείτε ταβέρνες και καφέ.
 Η Γύρα Ιδιαίτερα δημοφιλής παραλία απέναντι από τον ομώνυμο οικισμό με δύο ταβέρνες.
 Το Κάστρο
Μια παραλία με καθαρά νερά που τη γνωρίζουν κυρίως οι ντόπιοι και βρίσκεται απέναντι από την πλωτή γέφυρα στην είσοδο του νησιού πίσω από το κτίριο του ΤΑΟΛ.
 Η Αμμόγλωσσα
Βρίσκεται δεξιά από τον φάρο, απέναντι από το κάστρο της Αγίας Μαύρας. Έχει λευκή άμμο και γαλάζια νερά.
 Τα Πευκούλια
Μεγάλη αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα νερά και πευκοδάσος που φθάνει μέχρι την άμμο. Είναι οργανωμένη μόνο σε ένα σημείο της. Μετά τον μεγάλο βράχο είναι περιοχή γυμνιστών. 
 Ο Άγιος Νικήτας
Τη μικρή παραλία με τα καθαρά νερά του ομώνυμου οικισμού, μπροστά στα καφέ και τις ταβέρνες, την προτιμούν κυρίως οικογένειες. Στην αριστερή πλευρά, ανάμεσα στον Μύλο και τον Άγιο Νικήτα, υπάρχει άλλη μια εντυπωσιακή παραλία η Αμμουδούλα, που πάτε μόνο κολυμπώντας, και εκεί βρίσκεται και η σπηλιά Φωκότρυπα.

 Ο Μύλος
Εχει λευκή άμμο και τιρκουάζ βαθιά νερά και είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ειδικά όταν την κοιτάτε από ψηλά. Δεν υπάρχει πρόσβαση με Ι.Χ. Στην παραλία καταλήγει το γραφικό μονοπάτι που ξεκινάει από τον Άγιο Νικήτα (20 λεπτά περπάτημα) ή μπορείτε να πάτε με το «taxi boat». 
 Το Κάθισμα
Αγαπημένη παραλία των κατασκηνωτών και των γυμνιστών άλλοτε, είναι σήμερα η πιο κοσμοπολίτικη της Λευκάδας, οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar και εστιατόρια. Εχει λευκή βοτσαλωτή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Προσοχή όμως! Όταν δυναμώνει ο μαΐστρος και σηκώνει μεγάλο κύμα, μην επιχειρήσετε να μπείτε μέσα.

  Το Καλαμίτσι - Καβαλικευτά - Η Μεγάλη Πέτρα- Το Αβαλί
Κοντά στο ομώνυμο χωριό υπάρχουν τρεις αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, λευκό βότσαλο, άμμο και βράχους. Επίσης, διαθέτουν καντίνα, λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες.
 Ο Γιαλός
Λίγο πριν το Αθάνι υπάρχει μια μεγάλη αμμώδης παραλία με βράχια που την επισκέπτονται και κατασκηνωτές. Εκεί λειτουργεί και καντίνα.

 Οι Εγκρεμνοί
Η διάσημη παραλία μήκους 2 χλμ. που γύρω της υπάρχουν εντυπωσιακοί γκρεμοί, θεωρείται από τις καλύτερες της Μεσογείου. Το τοπίο παραπέμπει στην Καραϊβική, καθώς τα νερά έχουν χρώμα τιρκουάζ και είναι πε ντακάθαρα. Υπάρχει μία καντίνα μετά το πάρκιν και μία στην παραλία μετά τα 350 σκαλιά που θα πρέπει να κατεβείτε.
  Το Πόρτο Κατσίκι
Μια λευκή λωρίδα αμμουδιάς μπροστά από τον εντυπωσιακό λευκό βράχο: η εικόνα είναι γνωστή στους περισσότερους, καθώς έχει βραβευθεί ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας και την έχουμε δει σε διάφορες τουριστικές καμπάνιες. Ακολουθήστε τον κατηφορικό δρόμο με τα 100 σκαλοπάτια που ξεκινούν από τον χώρο του πάρκινγκ (ο οποίος είναι γεμάτος καντίνες). Επίσης, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία με καΐκι από το Νυδρί και τη Βασιλική.


Στα ανατολικά
Οι παραλίες της ανατολικής πλευράς δεν είναι εντυπωσιακές όπως οι διάσημες παραλίες της Δυτικής πλευράς έχουν όμως ένα σημαντικό προσόν: δεν τις “πιάνει” ο καιρός και είναι πάντα γαλήνιες και ασφαλείς.
Λυγιά - Επίσκοπος - Νικιάνα - Περιγιάλι
Αμέσως μετά το γραφικό λιμανάκι της Λυγιάς που απέχει 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας αρχίζουν οι παραλίες της ανατολικής πλευράς. Μέχρι το Νυδρί (17 χιλιόμετρα από την Πόλη) θα βρείτε αναρίθμητες μικρές και ήσυχες παραλίες. Το χαρακτηριστικό τους -ιδιαίτερα στη περιοχή της Νικιάνας, είναι η εντυπωσιακή φύση που σχεδόν αγγίζει τη θάλασσα. Σε όλη την ακτογραμμή υπάρχουν εστιατόρια και καταλύματα.
 Το Νυδρί
Πολυσύχναστη παραλία που την προτιμούν όσοι μένουν στο Νυδρί. 

 Το Δεσίμι
Βρίσκεται σε έναν όρμο, στην έξω πλευρά της χερσονήσου του Βλυχού. Είναι μικρή, σκιερή και ιδανική για κανό, με το οποίο μπορείτε να εξερευνήσετε τις μικρές αμμουδιές και τις σπηλιές κατά μήκος της ακτής. Έχει βότσαλο και στον κόλπο υπάρχουν δύο οργανωμένα κάμπινγκ.
 Στα νότια
Ο Μικρός Γιαλός
Όμορφη και ήσυχη βοτσαλωτή παραλία με καθαρά νερά κάτω από το χωριό του Πόρου. Βρίσκεται στον υπήνεμο κόλπο της Ρούδας και η θάλασσα είναι, σχεδόν πάντα, ήρεμη. Στην περιοχή θα βρείτε κάμπινγκ, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
 Η Αμμούσα ή Αμμούσω
Βρίσκεται κοντά στη Βασιλική και θα φτάσετε εκεί μέσα από μια παράκαμψη του κεντρικού δρόμου, μετά το Μαραντοχώρι. Είναι μικρή, έχει βότσαλα και διαθέτει ταβέρνα και καφέ, ενώ κοντά της βρίσκεται και κάμπινγκ. 
 Το Αγιοφύλλι
Μια από τις ομορφότερες βοτσαλωτές παραλίες του νησιού. Βρίσκεται σε έναν πολύ γραφικό κολπίσκο στην αριστερή πλευρά της Βασιλικής. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα. Μπορείτε να πάρετε το καραβάκι από τη Βασιλική ή να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από τη νοτιοανατολική πλευρά της.


 Η Βασιλική
Είναι η παραλία του ομώνυμου οικισμού και η αγαπημένη των wind surfers. Συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες του κόσμου και στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για windsurfing. Εδώ διεξάγεται το διεθνές φεστιβάλ watersports (www.vassiliki-watersports-festival.com). Στη δυτική πλευρά της παραλίας η θάλασσα είναι μονίμως ήρεμη. 
 Η Λευκάδα είναι ένας παράδεισος χρωμάτων, ήχων και αρωμάτων: Με εκατομμύρια αποχρώσεις χρωμάτων που δεν μπορεί ούτε η πιο ευφάνταστη παλέτα να αποδώσει, συνδυάζει στο τοπίο της ειδυλλιακές και τραχιές εικόνες, δίνοντας στον επισκέπτη της τη δυνατότητα να περιπλανηθεί μέσα στην ιστορία των Επτανήσων προσφέροντάς του παράλληλα την ικανοποίηση να ανακαλύψει συναρπαστικά μυστικά σε κάθε γωνιά της.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Στη Λευκάδα θα φτάσετε μετά από 4 ½ ώρες οδήγησης με στάσεις (μέσω Αθηνών- Πατρών και γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου), καθώς απέχει από την Αθήνα 378 χλμ. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε με ΚΤΕΛ (Τιμή: €33,80, 5 ½ ώρες από το σταθμό του Κηφισού, τηλ.210 5150108 και Λευκάδα τηλ. 26450 22364) ή με αεροπλάνο από το «Ελ. Βενιζέλος» στο διεθνές αεροδρόμιο Ακτίου, το οποίο απέχει 18 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας (τηλ. 26820 26113).


ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
People
Το απόλυτο stylish μέρος για να δεις κόσμο και να σε δουν! Οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, το προχωρημένο industrial design επιμελημένο από τον γνωστό αρχιτέκτονα Γιώργο Καββαδά, αλλά και οι guest εμφανίσεις από jazz n soul συγκροτήματα και djs, κάνουν το People να ξεχωρίζει με την ποιότητα και την καλαισθησία του περιβάλλοντός του. Αξίζει να παρατηρήσετε ότι απολαμβάνοντας το ποτό σας βρίσκεστε σε μια άτυπη έκθεση έργων Τέχνης, καθώς υπάρχουν κρεμασμένοι πίνακες και φωτογραφίες σε διάφορα σημεία του μαγαζιού με δυνατότητα πώλησής τους (κιν. 6944 638584). Ποτό από €5. Cocktail €7. Καθημερινά από 18:00 μέχρι όσο πάει.
(Κωνσταντίνου Καλκάνη, κιν. 6972 010921, www.peoplebercafe.gr)
 Sea to see
Όνομα και θέα! Σε αυτή την καφετέρια με τον πολύχρωμο διάκοσμο θα βρείτε ό,τι θελήσετε από το πρωί μέχρι το απόγευμα: πλούσιο θρεπτικό πρωινό, ομελέτα με πιπεριές και μαϊντανό, φρεσκοστυμμένο χυμό, σαλάτα αβοκάντο, freddo ροφήματα, κρέπες με θέα. Προτιμήστε τη σπιτική σοκολατόπιτα και το χειροποίητο φρέσκο κέικ από τα χέρια της κας Λένας. Το βράδυ μεταμορφώνεται σε ατμοσφαιρικό μπαρ με πολύχρωμα cocktails και ψαγμένες μουσικές επιλογές από τον Γιάννη Δελαπόρτα. Cocktail: €8. Η κουζίνα λειτουργεί 08:00-23:00.
(Πηνελόπης 23, τηλ. 26450 25365)
Excess
Εδώ και 15 χρόνια το δυνατό χαρτί της νυχτερινής διασκέδασης στη Λευκάδα είναι το Excess, στη δυτική παραλία Λευκάδας. Αποτελεί δημοφιλές σημείο αναφοράς και συνάντησης των απανταχού clubbers, με mainstream loud μουσικές επιλογές και ειδικά διαμορφωμένο χώρο που γίνονται κύριοι πόλοι έλξης. Μην χάσετε τα μοναδικά events που πραγματοποιούνται με κορυφαίους guest djs από Ελλάδα και εξωτερικό καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ζητήστε το Excessio cocktail που σερβίρεται από τον παλαιότερο μπάρμαν της Λευκάδας, ο οποίος κρατά επτασφράγιστο μυστικό τη συνταγή που το κάνει τόσο περιζήτητο. Ανοικτό από τις 23:00. Ποτό από €5. (Άγγελου Σικελιανού 4, τηλ. 26450 24704)
 Il Posto
Ήρθε για να μείνει! Το πρώτο ελληνάδικο του νησιού ανοίγει φέτος το καλοκαίρι τις πύλες του και υπόσχεται γλέντι α λα ελληνικά με ασταμάτητο λουλουδοπόλεμο, κέφι στο ζενίθ, oriental events  και guest εμφανίσεις από celebrities. Τον περιβάλλοντα χώρο έχει επιμεληθεί γνωστός Αθηναίος αρχιτέκτονας. Ποτό: Εξωτερικό μπαρ σε ποιον από τους δυο θα ανήκει. Ανοικτό από 3:00. (Άγγελου Σικελιανού 4, 2ος όροφος, τηλ. 6982322642 )
Pirates
Η πρωτότυπη καφετέρια, κατασκευασμένη πάνω σε ένα παλιό καράβι, σας προϋπαντεί στην ανατολική παραλία της πόλης. Έτοιμο για απόπλου και εξερευνήσεις σε καινούργιους κόσμους μοιάζει το café-bar Pirates. Πηδάλιο, πυξίδα, βαρέλια, χάρτες, φινιστρίνια, ναυτικοί κόμποι και σχοινιά συνθέτουν την εικόνα ενός αληθινού πειρατικού καραβιού με εσάς καπετάνιους-κουρσάρους. Λειτουργεί ανακαινισμένο εδώ και τέσσερα χρόνια και είναι ανοιχτό 08:00-03:00 για να πείτε τον καφέ και το ποτό σας, να παίξετε επιτραπέζια και να απολαύσετε τη θέα ενός καλοκαιρινού ηλιοβασιλέματος. Ποτό από €5. (Ανατολική Παραλία, τηλ. 26450 24045, www.piratescafe.gr)
Vinilio Snack & Coffee
Οι λάτρεις των δεκαετιών '60, '70, '80 και δη της disco μουσικής έχουν βρει το ιδανικό μέρος για να συνδυάσουν την αγάπη τους για τα vintage ακούσματα και τα παγωτά Haagen Dazs. Ανοιχτό από τις 08:00 έως τις 03:00, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του πεζόδρομου, αποτελώντας σημείο συνάντησης όσων θέλουν να πάρουν το πρωινό τους ή να φάνε τη hangover κρέπα τους απολαμβάνοντας την περατζάδα των τουριστών.
(Κεντρική πλατεία, τηλ. 26450 23455)
 blue-hornet team