Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Διακοπές στην Κεφαλονιά… Το διαμάντι των Επτανήσων…


Μια ξαφνική απελευθέρωση ενέργειας από το εσωτερικό της γης δημιουργεί σεισμικά κύματα προκαλώντας ταλαντώσεις και αναταράξεις…
 Από τους ξαφνικούς θυμούς της γης μεταφέρεται στην επιφάνεια μια άλλη ενέργεια, εξίσου συσσωρευτική. Φιλοπαίγμονες και γελαστοί λόφοι, ακρογιάλια, αμμουδιές και ένας εκλεκτά περίεργος κόσμος…
Κάθε μεριά της θάλασσας
κάθε της γης κομμάτι
οι μακρυνές οι ριζαμιές
τα κούφαλα, τα σπήλια
σαν όλα να εζωντάνευαν
να εβγάναν όλ` αντάμα
με χίλιες διάφορες φωνές
και με παιγνίδια χίλια
ενός γλυκύτατου σκοπού
το μαγεμένο θάμα…

Λορέντζος Μαβίλης
 Δεν είναι τυχαίο πως αποκαλείται το 'νησί της παραξενιάς' από το πλήθος των ασυνήθιστων φαινομένων που καταγράφονται… Ένα νησί που πάνω στις "εσωστρεφείς" τεκτονικές πλάκες που τρίβονται μεταξύ τους, παράγει και εξωτερικεύει ομορφιά… Ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, στην εκτόνωση και την έκφραση απλώνονται υπόγειες διαδρομές. Η μυστηριώδης Δρογκαράτη και τα τόσα, ακόμη ανεξερεύνητα σπήλαια, η Κουνόπετρα, οι Καταβόθρες, που το θαλασσινό νερό μπαίνει σε ένα χάσμα γης.

 Και ο Κεφαλονίτης, ο φωναχτός, ο εξωστρεφής οργώνοντας την γη, προσπαθεί να της μάθει πως να εκδηλώνεται... Πώς να φανερώνεται ήρεμα δείχνοντας τη λίμνη Μελισσάνη, που αγκαλιάζει τις ηλιαχτίδες του μεσημεριού στα νερά της και το ανέπαφο Φισκάρδο…
Λόγοι για να επισκεφθείς την Κεφαλονιά…
 Αργοστόλι
 Η πόλη του Αργοστολίου, επίνειο της παλαιάς πρωτεύουσας του νησιού, έγινε πρωτεύουσα Κεφαλληνίας και Ιθάκης το 1757. Αποτελεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του νησιού, με ωραία νεοκλασικά κτίρια και αξιόλογη ιστορική και πνευματική παράδοση.
Η πόλη είναι αμφιθεατρικά χτισμένη με θέα προς τη λιμνοθάλασσα του Κούταβου και τον ελατοσκέπαστο Αίνο. Ωστόσο, την τουριστική κίνηση της πόλης συγκεντρώνει η περιοχή της Λάσσης, με πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, εστιατόρια και τις παραλίες Πλατύς Γιαλός και Μακρύς Γιαλός.
 Επισκεπτόμενοι την Κεφαλονιά και το Αργοστόλι μην παραλείψετε  να δείτε την ιστορική γέφυρα του Αργοστολίου, η γνωστή ως Γέφυρα Δεβοσέτου. Είναι η μεγαλύτερη λίθινη γέφυρα επί θαλάσσης. Στη μέση της κοσμείται με τετράπλευρο οβελίσκο, με τετράγλωσση επιγραφή – αναμνηστική της κατασκευής της γέφυρας.
Στο "Λιθόστρωτο" που είναι ένας θαυμάσιος μαρμαροστρωμένος πεζόδρομος στη καρδιά της πόλης, χτυπάει ο σφυγμός της σύγχρονης αγοράς. 
 Ληξούρι
 Το "Πίκολο Παρίσι" της Κεφαλονιάς... Ταξιδεύοντας στη δυτική χερσόνησο της Κεφαλονιάς, την Ομηρική Πάλη, ο επισκέπτης ανακαλύπτει ένα εντελώς διαφορετικό κομμάτι του νησιού, το Ληξούρι, έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς.
Στην περιοχή κοντά στο Ληξούρι υπάρχουν πολλές και μοναδικές σε ομορφιά παραλίες όπως η Πλατιά Άμμος, ο Μέγας Λάκκος, η παραλία Βάτσα, το Ξι, οι Πετανοί, ο Αθέρας… πλήθος από ακρογιαλιές με τη δική της ξεχωριστή προσωπικότητα η καθεμία. 
 Ένα από τα περίεργα γεωλογικά φαινόμενα της Κεφαλονιάς η ονομαστή «Κουνόπετρα» βρίσκεται στην περιοχή Ακρωτήρι της Παλικής. Η «Κουνόπετρα» είναι μεγάλος βράχος στην ακτή, ο οποίος παρουσιάζει αδιάκοπη κίνηση. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι η κίνηση της πέτρας ήταν πολύ εντονότερη έως τους σεισμούς του 1953. 
 Εκείνο που χαρακτηρίζει το Ληξούρι είναι η αξιόλογη πορεία του στο χώρο των τεχνών και των γραμμάτων. Εδώ ιδρύθηκε και η πρώτη φιλαρμονική ορχήστρα της Κεφαλονιάς, η οποία είναι και μια από τις παλαιότερες της Ελλάδας, μετά από αυτή της Κέρκυρας.
Το Ληξούρι είναι κι η πατρίδα του μεγάλου μας σατυρικού ποιητή Ανδρεά Λασκαράτου, που το άγαλμά του στη παραλία έχει γυρισμένη την πλάτη στο Αργοστόλι, όπως αναφέρει η παράδοση. 
Σάμη
 Είναι κωμόπολη με 1000 κατοίκους περίπου, το μεγαλύτερο λιμάνι της Κεφαλονιάς και αποτελεί μεγάλο εμπορικό και τουριστικό κέντρο. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά αξιοθέατα, με την παραλία της πόλης να συγκεντρώνει όλη τη νυχτερινή ζωή της Σάμης. Η αρχαία πόλη βρισκόταν βορειότερα της σημερινής ενώ ερείπια της περιοχής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.
 Αγία Ευφημία
 Είναι η έδρα του Δήμου Πυλαρέων, ένα γραφικότατο λιμάνι και ταυτόχρονα τουριστικό θέρετρο απέναντι από την Ιθάκη. Θα την συναντήσετε στο δρόμο σας καθώς ταξιδεύετε οδικώς από τη Σάμη για τη πασίγνωστη παραλία του Μύρτου. Πανέμορφα χωριουδάκια και παραλίες όπως η παραλία στο Λιθοβάτη σας περιμένουν να τα γνωρίσετε. Το ομώνυμο εκκλησάκι στο λιμάνι στέκει επιβλητικό και προσθέτει μια ρομαντική πινελιά στο μαγευτικό τοπίο.
Συνεχίζοντας το δρόμο σας προς την Πυλαρινή χαράδρα, θα συναντήσετε χωριουδάκια όπως η Αγία Δυνατή και ο Καλονόρος. Πάνω στην Αγία Δυνατή, βρίσκεται το περίφημο μοναστήρι της «Παναγίας στα Θέματα» το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε τον 15 Αύγουστο και να πάρετε μέρος στο παραδοσιακό πανηγύρι μαζί με τους ντόπιους. 
 Φισκάρδο
 Ο περιηγητής Μίλερ κατά την επίσκεψή του στο βορειότερο λιμάνι του νησιού τον 19ο αι. έγραψε ότι είναι μία από τις πιο γοητευτικές και πιο ενδιαφέρουσες γωνιές της Γης. Ο σεισμός δεν άγγιξε το γνωστό αραξοβόλι που κρατά την παραδοσιακή του αρχοντιά. Πήρε το όνομά του από το Νορμανδό Ροβέρτο Γυϊσκάρδο, όταν πέθανε εδώ, μετά την τελευταία του επιδρομή το 1085. Το Φισκάρδο είναι γνωστό για τις αντιθέσεις των χρωμάτων του,α από τα πορτοκαλί παράθυρα, τα κόκκινα γεράνια, το πράσινο της πυκνής βλάστησης που το περιβάλει και το γαλάζιο από το ανοιχτό του Ιονίου.  Αποτελεί την πιο κοσμοπολίτικη περιοχή της Κεφαλονιάς με άριστες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, χώρους εστίασης και άφθονες επιλογές νυχτερινής διασκέδασης. Παρόλο το κοσμοπολίτικο προφίλ του, κρατάει ανεπηρέαστη την αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού με διατηρητέα αρχοντικά καθώς ήταν η μόνη περιοχή της Κεφαλονιάς που δεν υπέστη πλήγμα από τον καταστροφικό σεισμό του 1953. 
 Άσσος
 Στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάςδώσουν το όνομά της στην κεντρική πλατεία των Παρισίων. Από εκεί θα ξεκινήσει η βόλτα στα δρομάκια, στην συνοικία Ρυάκια με τα προσεισμικά αρχοντικά κάτω από τα δέντρα.. Ετοιμάστε τη φωτογραφική μηχανή γιατί το τοπίο είναι μοναδικό και από τα ομορφότερα της Κεφαλονιάς. 
 Πόρος
 Ο Πόρος είναι το τρίτο λιμάνι της Κεφαλονιάς και συγχρόνως ένα πολύ όμορφο χωριό όπου συνδυάζει βουνό και θάλασσα.
 Τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς (απέχει 14 χλμ. από το Αργοστόλι) και διοικητικά ανήκει στο δήμο Ελειού – Πρόννω. Η περιοχή έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς εδώ βρισκόταν μια από της τέσσερις αρχαίες πόλεις της Κεφαλονιάς. Επίσης στη θέση Μπρούτζι οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν θολωτό τάφο της Μυκηναϊκής περιόδου γεγονός που αποδεικνύει ότι η περιοχή κατοικούνταν από το 1400 π.Χ. 
 Σβορονάτα
 Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Αργοστόλι, βρίσκεται ένα θέρετρο με πολλές παραλίες. Από τις πιο γνωστές είναι οι Άμμες, ο Άβιθος και ο Άγιος Ηλίας. 
Τα Σβορονάτα είναι ένα μικρό χαρακτηριστικό ελληνικό χωριό και οι παραλίες απεικονίζουν τη φυσική ομορφιά. Είναι ιδανικές για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές.
 
Οι παραλίες της Κεφαλονιάς…
Η Κεφαλονιά έχει πολλές παραλίες γεμάτες βότσαλα, ή με άμμο. Άλλες είναι πιο οργανωμένες, άλλες πιο κοσμικές και άλλες πάλι πιο δυσπρόσιτες και άγνωστες, αλλά όλες με την ίδια άγρια ομορφιά και ποικιλία χρωμάτων…
 Παραλία Μύρτος
  Η παραλία Μύρτος αποτελεί το σήμα κατατεθέν για την Κεφαλονιά. Είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς κι ανήκει στο δήμο Πυλάρου. Η συγκεκριμένη παραλία έχει βραβευτεί πολλές φορές διεθνώς και όχι άδικα και κάθε χρόνο βραβεύεται με την γαλάζια σημαία του ΕΟΤ.
Το τοπίο από ψηλά είναι πανέμορφο, καταπράσινα βράχια που καταλήγουν σε μια αρκετά μεγάλη παραλία με άσπρα βότσαλα. Τα νερά γαλαζοπράσινα και σίγουρα με ή χωρίς κύμα θα κάνουν το μπάνιο σας αξέχαστο. 
 Η παραλία του Μύρτου είναι πλήρως οργανωμένη και θα βρείτε όλα τα απαραίτητα για να απολαύσετε το μπάνιο σας ολομερής. 
Μην φύγετε αν πρώτα δεν δείτε το ηλιοβασίλεμα καθώς είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία ...
Παραλία Ξι
 Η παραλία Ξι, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8 χιλιόμετρα από το Ληξούρι στο νότιο τμήμα της Κεφαλονιάς. 
Η παραλία ονομάστηκε Ξι γιατί ο όρμος που βρίσκεται μοιάζει στο γράμμα ξι του ελληνικού αλφάβητου. Η παραλία Ξι έχει πολύ εύκολη πρόσβαση, ρηχά νερά, κατάλληλα και για τα παιδιά. 
Αυτό όμως που κάνει την Παραλία Ξι μοναδική είναι το ξεχωριστό κοκκινοκεραμιδί χρώμα της άμμου. 
 Παραλία της Αντίσαμου
 Η Κεφαλονιά έγινε παγκοσμίως γνωστή με τη ταινία που γυρίστηκε πριν λίγα χρόνια στο νησί, «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι», συγχρόνως μια παραλία μάγεψε όσους είδαν την ταινία και δεν είναι άλλη από την παραλία της Αντίσαμου.
 
Η Αντίσαμος είναι μια ακόμα παραλία της Κεφαλονιάς που έχει τιμηθεί με τη γαλάζια σημαία, από τις πιο όμορφες του νησιού. Πρόκειται για μια παραλία από ψιλό βότσαλο η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σάμης και βλέπει την νότια Ιθάκη. 
Το τοπίο έχει όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, εκεί που σταματάει η βλάστηση για άλλη μια φορά αρχίζει η θάλασσα και το ανάποδο. 
 Παραλία Πετανοί
 Η ονομασία Πετανοί προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την ομηρική λέξη εΠηΕΤΑΝΟΙ που σημαίνει περιοχή με άφθονα νερά όλη τη διάρκεια του έτους. Άλλη μια διάσημη παραλία της Κεφαλονιάς και άλλη μια γαλάζια σημαία. Οι Πετανοί αποτελούνται από λευκό ψιλό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.
Η διαδρομή για την παραλία είναι μοναδική. Ξεκινώντας από το Ληξούρι και όσο πλησιάζετε στη παραλία θα μείνετε άφωνοι από την μοναδικότητα και την ομορφιά του τοπίου. Κατηφορίζοντας προς την παραλία η συγκίνηση κυριαρχεί καθώς το όλο θέαμα γίνεται περισσότερο αποκαλυπτικό και συναρπαστικό. Η ηρεμία και η γαλήνη της αμμουδιάς με την άσπρη άμμο, τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και η κάθε είδους άνεση και φροντίδα για ευχάριστη διαμονή και διατροφή που παρέχει η άρτια οργάνωση της παραλίας, σίγουρα θα σας μαγέψουν! Αν μπορέσετε να μείνετε ως αργά θα δείτε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα ανάμεσα στα βουνά. 
 Παραλία Πλατειά Άμμος
 Η Πλατειά Άμμος είναι μια από τις λίγες παραλίες της Κεφαλονιάς που μπορεί να μη συναντήσετε πολύ κόσμο. Παραλία με μεγάλη αμμουδιά και πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το Μύρτο. Βρίσκεται στη Χερσόνησο της Παλικής, λίγο μετά τη Μονή Κηπουραίων. Τα νερά της παραλίας είναι καταγάλανα. Η πρόσβαση μέχρι πριν από λίγα χρόνια γινόταν μόνο μέσω θαλάσσης, τώρα πια υπάρχει δρόμος που οδηγεί κοντά στην παραλία και σε 400 σκαλοπάτια που αποτελούν και το τελευταίο εμπόδιο. Στη Πλατειά Άμμο ίσως δεν πιάνει το κινητό σας ακόμα κι αν έχει “σήμα καμπάνα”. 
 Παραλία Μακρύς Γιαλός
 Σε πολύ κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, το Αργοστόλι, βρίσκεται η παραλία Μακρύς Γιαλός. Όπως μαρτυρά και το όνομά της πρόκειται για μια παραλία μεγάλη σε έκταση, είναι αμμώδης και χωρίς καθόλου βότσαλα και βράχια. Η παραλία διαθέτει beach bar, restaurant και παρέχει τη δυνατότητα να κάνετε θαλάσσια σπορ. Όπως είναι φυσικό κάθε χρόνο βραβεύεται με τη γαλάζια σημαία του ΕΟΤ. 
 Παραλία Πλατύς Γιαλός
 Η φυσική προέκταση του Μακρύ Γιαλού είναι ο Πλατύς Γιαλός, με τον οποίο χωρίζονται μόνο από λίγα βράχια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι εφικτή η διέλευση από την μια παραλία στην άλλη, είτε περπατώντας, είτε κολυμπώντας. Τα χαρακτηριστικά της κοινά με τον Μακρύ γιαλό και θα σας προτείναμε να τις επισκεφτείτε την ίδια μέρα. Δεν θα μπορούσε να μην βραβευτεί και αυτή η παραλία με γαλάζια σημαία. 
 Παραλία Καμίνια
  Μια ακόμα παραλία στην νότια Κεφαλονιά σας περιμένει. Τα Καμίνια βρίσκονται κοντά στο χωριό Ρατζακλί και η παραλία είναι προσβάσιμη στο μεγαλύτερο μέρος της. Τα Καμίνια πήραν το όνομά τους από τα καμίνια που υπήρχαν στην περιοχή (στα οποία έφτιαχναν κεραμίδια χρησιμοποιώντας είδος πυλού). Η συγκεκριμένη παραλία αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τη θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta η οποία διανύει χιλιάδες μίλια για να εναποθέσει τα αυγά της στην άμμο της παραλίας. Για αυτό προσοχή, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσετε σκουπίδια στην παραλία (γόπες, κουτιά από αναψυκτικά κλπ). Η παραλία δεν βρίσκεται από την πλευρά του Ιονίου και έτσι έχει ζεστά και ρηχά νερά. 
 Παραλία της Σκάλας
  Η Σκάλα βρίσκεται 31 χλμ. νοτιοανατολικά από το Αργοστόλι. Ο οικισμός είναι νεόκτιστος και μεταφέρθηκε από το λόφο μετά το σεισμό. Στο παλιό χωριό, με την ωραία θέα στο Ιόνιο, συναντώνται παλιές βρύσες, ανεμόμυλοι και ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα(5ος αιώνας π.Χ) κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου
Η παραλία της περιοχής, με τον πευκώνα που φτάνει ως την ακτή, προσφέρεται για κολύμπι. Η ευρύτερη περιοχή της Σκάλας και του ομώνυμου χωριού γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και ένας από τους λόγους είναι και η παραλία της Σκάλας. Πεντακάθαρα νερά, βλάστηση που σταματάει σχεδόν στη θάλασσα και άρτια οργανωμένη παραλία. Εκτός από το χωριό και τη παραλία της Σκάλας αξίζει να ανακαλύψετε κι άλλες πανέμορφες παραλίες αλλά και γραφικά χωριουδάκια που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού.
 Παραλία Αλατιές
 Οι Αλατιές είναι μια ακόμα κρυμμένη παραλία. Βρίσκεται στη Βορειοδυτική Κεφαλονιά και είναι ένας μικρός κολπίσκος που περιτριγυρίζεται από βράχια, από τα οποία πολλοί κάνουν βουτιές. Το ονομά της το πήρε από τα μικρά κοιλώματα των βράχων, όπου στέγνωνε το θαλασσινό αλάτι. Εδώ θα βρείτε καθαρά νέρα και έναν πανέμορφο βυθό, προσοχή όμως γιατί οι καταδύσεις δεν συνιστώνται εξαιτίας των θαλάσσιων ρευμάτων. Απολαύστε την αμμουδιά και υπάρχει μια παραδοσιακή ταβέρνα που προσφέρει και καφέ. Η διασταύρωση για τις Αλατιές βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Αργοστολίου - Φισκάρδου στον οικισμό Μάγγανος. 
 Παραλία Αγία Ιερουσαλήμ
 Η παραλία Αγία Ιερουσαλήμ βρίσκεται πολύ κοντά στο Φισκάρδο, σε έναν μικρό κολπίσκο που χωρίζεται σε δύο μικρότερες από ένα βράχο. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες και υπάρχει και μια παραδοσιακή ταβέρνα. Η παραλία πήρε το όνομά της από το μικρό εκκλησάκι που στέκει ερειπωμένο στην άκρη της. Τα πεντακάθαρα νερά της φιλοξενούν ιππόκαμπους. Από αυτή την παραλία η θέα στο ηλιοβασίλεμα είναι εντυπωσιακή.
Αξιοθέατα
 Η Κεφαλονιά έχει να επιδείξει μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα, όπως οι Καταβόθρες, στα 2,5 χλμ. από το Αργοστόλι όπου το νερό της θάλασσας ρέει προς τη στεριά και εξαφανίζεται στις υπόγειες καταβόθρες διανύοντας απόσταση 17 χλμ πριν επανεμφανιστεί στη θάλασσα, και τα Σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης. Αξιοθέατα κοντά στην πόλη αποτελούν η πέτρινη γέφυρα του Δραπάνου, γνωστή ως γέφυρα Δεβοσέτου,
 η πλατεία Μεταξά, ο Φάρος των Αγίων Θεοδώρων, κομψό και λιτό κτίριο που περιβάλλεται από κιονοστοιχία, η αρχαία πόλη της Κράνης, το Σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου καθώς και η Κοργιαλένεια Βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό και το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο.
 Σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν επίσης, η μονή του Αγίου Ανδρέα με το Εκκλησιαστικό-Βυζαντινό Μουσείο στα Περατάτα, οι μυκηναϊκοί τάφοι στα Μαζαρακάτα, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου στα Τραυλιάτα, το μοναστήρι της Παναγίας των Σισίων στα Βλαχάτα, το Ναυτικό και Περιβαλλοντικό μουσείο Φισκάρδου, και το μοναστήρι της Παναγίας των θεμάτων. Με αφετηρία το Ληξούρι αξίζει μία επίσκεψη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Μουσείο στο αρχοντικό Ιακωβαίων-Τυπάλδων, στη Μονή Κηπουραίων
 και στο μυκηναϊκό νεκροταφείο στην περιοχή της Κοντογενάδας.
 Σπήλαιο της Μελισσάνης
Ο ήλιος του καλοκαιριού ανεβαίνει, το φως μπαίνει από την οροφή βρίσκοντας καθρέπτη στα νερά της λίμνης που μετατρέπει το επιθετικό φως σε χρώματα της νύμφης Μελισσάνης, που κατά μία εκδοχή γκρεμίστηκε εκούσια μετά την απόρριψή της από τον θεό Πάνα… Μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλ. βορειοδυτικά της Σάμης. Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος περίπου 160 μέτρα και το βάθος των νερών της κυμαίνεται από 10 μ. έως 40 μ. Σταλακτίτες που έχουν ηλικία 20.000 χρόνων με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου. Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφθείτε την Κεφαλονιά και να μην κάνετε βαρκάδα στο σπήλαιο, έτσι άλλωστε γίνεται και η ξενάγηση. Ξεκινάει από το ξεσκέπαστο τμήμα του σπηλαίου και όπου το φως πέφτει στο νερό και δημιουργεί τις ωραιότερες τυρκουάζ αποχρώσεις και συνεχίζεται στο σκεπασμένο τμήμα.
Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου καθώς, κατά την αρχαιότητα, οι προϊστορικοί κάτοικοι λάτρευαν τον θεό Πάνα και την παρουσία γυναικείων μορφών, τις γνωστές Νύμφες. Γι'αυτό το λόγο το σπήλαιο Μελισσάνη ονομάζεται και Σπήλαιο των Νυμφών.
Καταβόθρες
  Οι Καταβόθρες στην Κεφαλονιά ανήκουν στα πολλά γεωλογικά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς. Βρίσκονται σε μια απόσταση 2χλμ περίπου από το Αργοστόλι, στο ακρωτήριο των Αγίων Θεοδώρων. Οι Καταβόθρες είναι ρωγμές – ανοίγματα στο έδαφος, δίπλα στη θάλασσα όπου μπαίνει το νερό και ακολουθεί μια μεγάλη διαδρομή διασχίζοντας υπόγεια σχεδόν ολόκληρο το νησί. Παλαιότερα η δύναμη της ροής των νερών χρησιμοποιήθηκε για να κινεί νερόμυλους, οι οποίοι όμως σήμερα παραμένουν αχρησιμοποίητοι. Οι μύλοι τοποθετήθηκαν από τον Άγγλο Stewens, ο οποίος ήταν ο πρώτος που παρατήρησε το φαινόμενο.
 Φανάρι Αγίων Θεοδώρων
 Ένα από τα πλέον γνωστά αξιοθέατα στην περιοχή του Αργοστολίου, λίγο πιο πέρα από της φημισμένες Καταβόθρες και ακριβώς στην είσοδο του κόλπου του Αργοστολίου, στην περιοχή που ονομάζεται Άγιοι Θεόδωροι (από το ομώνυμο εκκλησάκι), βρίσκεται το Φανάρι. Το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων εγκαινιάστηκε το 1928 και εντάχθηκε στο δίκτυο των φάρων της Ελλάδας το 1863. Είναι έργο του J.P.Kennedy.  
 Σπήλαιο Δρογκαράτης
Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι από τα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε κατά την επίσκεψη σας στο νησί. Ανακαλύφθηκε περίπου πριν από 300 χρόνια, όταν κατέπεσε ένα τμήμα του λόγω ισχυρού σεισμού και έτσι δημιουργήθηκε η τωρινή είσοδος. Το Σπήλαιο Δρογκαράτης βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ από τη Σάμη και σε υψόμετρο 120 μέτρων, το βάθος του φθάνει τα 95 μέτρα και η θερμοκρασία του είναι 18ο κελσίου. Θεωρείται από τα καλύτερα σπήλαια στην Ελλάδα και είναι το μοναδικό με τόσο μεγάλη αίθουσα (διαστάσεις 65 x 45 και ύψος 20 μέτρα περίπου) και από τα καταλληλότερα για σπηλαιοθεραπεία.
 Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι ζωντανό, καθώς συνεχίζεται η δημιουργία του, σταγόνες πέφτουν παντού από τους σταλαγμίτες και φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πειράξετε σταγόνες που είναι έτοιμες να πέσουν διότι καταστρέφετε έτσι το σπήλαιο το οποίο χρονολογείται άνω των 100 εκατομμυρίων χρόνων! Ένας σταλακτίτης μεγαλώνει περίπου κατά ένα εκατοστό κάθε εκατό χρόνια! Η αίθουσα, στολισμένη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, έχει θαυμάσια ακουστική και είναι διαμορφωμένη για συναυλίες με ειδική εξέδρα. Τα δύο σημαντικότερα και μεγαλύτερα σπήλαια είναι το Σπήλαιο Αγκαλάκι και το Σπήλαιο Ζερβάτη.
 Κάστρο της Άσσου
Ένα από τα 2 κάστρα που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε στην Κεφαλονιά. Είναι γνήσιο δείγμα της οχυρωματικής τέχνης των Βενετών. Οι Ενετοί εδώ ήθελαν να ιδρύσουν μια ισχυρή καστροπολιτεία με μόνιμο πληθυσμό. Είναι χτισμένο στη χερσόνησο της Άσσου, σε άκρως στρατηγική θέση και σήμερα μπορείτε να απολαύσετε τη θέα καθώς και να δείτε ό,τι έχει απομείνει από την παλιά του αίγλη, όπως την κατοικία του Ενετού άρχοντα (από το 1593 αποτελούσε την έδρα του), τους στρατώνες και την εκκλησία του Αγίου Μάρκου. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και η θολωτή είσοδος του κάστρου της Άσσου που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση. 
Κάστρο Αγίου Γεωργίου
 Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου είναι χτισμένο πάνω από το χωριό Περατάτα σ' ένα λόφο περίπου 300 μ. ύψους και απέχει από την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, το Αργοστόλι, 5χλμ περίπου. Πιθανότατα κτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.χ. από τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες. Είναι ένα αξιόλογο Βενετσιάνικο κάστρο με μεταγενέστερες επεμβάσεις κυρίως ενετικές του 16ου αιώνα που δεσπόζει στο νότιο τμήμα της Κεφαλονιάς και στον κόλπο του Αργοστολίου. Το κάστρο υπήρξε η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς μέχρι το 1757 όταν έγινε νέα πρωτεύουσα το Αργοστόλι. Τα τελευταία χρόνια γίνονται εργασίες συντήρησης και το κάστρο έχει αποκτήσει μέρος της παλιάς του δόξας.
Τα εξωτερικά του τείχη που σώζονται ως σήμερα, κατασκευάστηκαν το 1504 από τους Ενετούς. Στο εσωτερικό του σώζονται εκκλησίες και κτίσματα καθώς και στο προάστιο (borgo) ανατολικά της εισόδου. Εκεί υπάρχει και ο μητροπολιτικός ναός της Ευαγγελίστριας, χαρακτηριστικό δείγμα επτανησιακού μπαρόκ. Στο εσωτερικό του φυλάσσονται αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες από τους ερειπωμένους ναούς του Κάστρου. 
 Κυκλώπεια τείχη
 Τα Κυκλώπεια τείχη βρίσκονται έξω από το χωριό Ραζάτα και αποτελούν ερείπια των τειχών της αρχαίας πόλης Κράνης (7ος και 6ος αι π.Χ.), είχαν περίμετρο περίπου 4 χιλιόμετρα. Ονομάστηκαν έτσι εξαιτίας του μεγέθους τους και θεωρούνται σημαντικά κυρίως για τις πληροφορίες που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτά για την ελληνική οχυρωματική τέχνη την Μυκηναϊκή εποχή. Στην περιοχή, συναντάμε ακόμα ερείπια κτιρίων καθώς και ενός δωρικού ναού αφιερωμένου στη θεά Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη. Στο αρχαιολογικό μουσείο του Αργοστολίου υπάρχει μια επιγραφή για του λόγου το αληθές, με την αφιέρωση «Τριοπίς Δάματρι και Κόρα»
Βράχος του Βύρωνα 
 Ο μεγάλος φιλέλληνας ποιητής Λόρδος Βύρωνας έζησε κάποια χρόνια της ζωής του στην Κεφαλονιά και πιο συγκεκριμένα στη Λακήθρα. Ο ποιητής γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1788. Το 1823 συντάχθηκε στο Λονδίνο μια Επιτροπή Βοηθείας για τον αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων και επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την επιτροπή ο Βύρωνας. Υποστηρίζεται πως στην Κεφαλονιά έγραψε μερικά από το πιο γνωστά ποιήματά του και συγκεκριμένα πάνω σε ένα βράχο, γνωστός ως ο «Βράχος του Βύρωνα». Σήμερα υπάρχει μια πινακίδα στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί τον επισκέπτη στο μέρος αυτό πίσω στον χρόνο, στην πλάκα είναι χαραγμένα τα λόγια του ίδιου του Βύρωνα: «ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ, ΤΟ ΟΦΕΙΛΩ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»
 Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου
 Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου, της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς, φιλοξενεί πολλά σημαντικά ευρήματα που ανήκουν σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Στεγάζεται σ' ένα κτίριο που κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αφού το κτίριο στο οποίο στεγάζοταν ως τότε καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953.
Στις αίθουσες του αρχαιολογικού μουσείου, θα δείτε τα ευρήματα των ανασκαφών που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές του νησιού. Τα εκθέματα προέρχονται από τα προϊστορικά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η συλλογή με τα ευρήματα της μυκηναϊκής περιόδου.
Κοργιαλένειo Μουσείο
Το μουσείο λειτουργεί από το 1966 και στεγάζεται στο ισόγειο του επιβλητικού κτιρίου της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης. Είναι ένα άρτια οργανωμένο πνευματικό ίδρυμα. Μέσα από το αξιόλογο υλικό του ιστορικού αρχείου του Μουσείου παρουσιάζεται η ιστορία του νησιού από τις αρχές του 15ου αιώνα έως και το 1848. Εδώ υπάρχουν συγκεντρωμένα πολλά ιστορικά έγγραφα, προσωπογραφίες, συλλογές προσωπικών αντικειμένων ιστορικών προσωπικοτήτων της Κεφαλονιάς, κ.α.
  Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη 
 Βρίσκεται στο Ληξούρι και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό των Τυπάλδων-Ιακωβάτων. Το επιβλητικό αρχοντικό αποτελείται από 14 δωμάτια, τα οποία είναι διακοσμημένα με φατνώματα στην οροφή, που είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του. Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί 30.000 τόμους βιβλίων, από τους οποίους το 1/5 είναι εκδόσεις του 16ου, 17ου, 18ου & 19ου αιώνα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο της Βιβλιοθήκης το οποίο λειτουργεί στον όροφο του κτιρίου. Περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή από χειρόγραφα των αδελφών Ιακωβάτων, εκκλησιαστικά άμφια και παλαιά έπιπλα.
 Μονή Αγίου Γερασίμου
Η Μονή της Νέας Ιερουσαλήμ ή Αγίου Γερασίμου είναι το πιο ιερό προσκύνημα της Κεφαλονιάς και βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, στο οροπέδιο των Ομαλών. Η διαδρομή από το Αργοστόλι είναι 11 χλμ., μέσω της λιμνοθάλασσας του Κούταβου, στρίβοντας στο 7ο χλμ. δεξιά, στο δρόμο προς Σάμη. Το 1992 χτίστηκε στη Μονή, ο νέος λαμπρός ναός του Αγίου Γερασίμου, προσκύνημα παγκόσμιας εμβέλειας, όπου συρρέει πλήθος κόσμου ετησίως.
 Ο προστάτης άγιος της Κεφαλονιάς έζησε ως ερημίτης στο Σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου στη Λάσση για 6 χρόνια ενώ τελευταίος του σταθμός υπήρξε το οροπέδιο των Ομαλών, όπου ίδρυσε το μοναστήρι της Νέας Ιερουσαλήμ. Πέθανε στις 15 Αυγούστου του 1579 και ενταφιάστηκε στην νότια πλευρά του ναού. Η φήμη των θαυμάτων του οδήγησε στην ανακομιδή του λειψάνου του, το οποίο βρέθηκε άφθαρτο και ακέραιο, γεγονός που πιστοποίησε την αγιότητά του. Σήμερα το λείψανο του αγίου φυλάσσεται σε διπλή επάργυρη λάρνακα και λιτανεύεται 5 φορές το χρόνο(16,23 Αυγούστου, 20,26 Οκτωβρίου και την Κυριακή του Θωμά). Το 1622, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακήρυξε τον κατά κόσμον Γεράσιμο Νοταρά Άγιο.
Τοπικά Προϊόντα
 Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου, διακρίνεται για τα εύφορα εδάφη της. Οι απέραντοι ελαιώνες και οι κατάφυτοι αμπελώνες που θα δείτε κατά την περιήγησή σας, χαρίζουν στο νησί φυσική ομορφιά και εκλεκτά προϊόντα. Κρασί, λάδι, μέλι και τυριά είναι τα πιο φημισμένα από αυτά καθώς και τα τοπικά γλυκά (μάντολες και παστέλια) που ξεχωρίζουν για τη μοναδική τους γεύση και κατασκευάζονται από αγνά ντόπια υλικά.
Η Κεφαλονιά είναι το μοναδικό από τα νησιά του Ιονίου που έχει μια ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, με την ονομασία «Ρομπόλα Κεφαλληνίας». Η Ζώνη της Ρομπόλας καλύπτει μια έκταση 3500 στρεμμάτων και φτάνει στα όρια του Δρυμού Αίνου Κεφαλονιάς. Τα κλήματα της Ρομπόλας βγαίνουν κυριολεκτικά μέσα από τις πέτρες και γι’ αυτό οι Βενετοί αποκαλούσαν το ξεχωριστό κρασί τους Vino di dasso που σημαίνει κρασί της πέτρας.
 Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ιταλική ποικιλία σταφυλιών αλλά υπάρχει ένας μύθος που ενισχύει την άποψη ότι ευδοκιμούσε εδώ από την αρχαιότητα. Ο Κέφαλος ερχόμενος στο νησί έφερε μαζί του ένα κλήμα από την πατρίδα του, την Αθηναίων Γη και το φύτεψε για να την θυμάται. Η Αθηναίαν Γη έγινε Θηναίαν Γη – η σημερινή περιοχή της Θηνιάς και το σταφύλι είναι η ρομπόλα. Τα σταφύλια της Ρομπόλας έχουν λευκό υπόξανθο χρώμα, είναι στρογγυλά και λεπτόφλουδα. Μια εκδοχή για την προέλευση του ονόματος «ρομπόλα» είναι από το σχήμα του ρόμβου στο οποίο κατά την αρχαιότητα αποδιδόταν μαγικές ιδιότητες, όπως η ρέμβη που προκαλείται από τη μέθη. 
 Πώς θα έρθετε:
 ΜΕ ΦΕΡΡΥ:
Από την Πάτρα εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια για το λιμάνι της Σάμης. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 2 ώρες και 30 λεπτά. Από την Κυλλήνη μπορείτε επίσης να ταξιδέψετε με προορισμό το λιμάνι του Αργοστολίου (2 ώρες και 15 λεπτά) ή το λιμάνι του Πόρου ( 1 ώρα και 15 λεπτά).Από το νησί της Κεφαλονιάς επίσης εκτελούνται δρομολόγια με προορισμό την Ιθάκη, τη Λευκάδα, τον Αστακό και τη Ζάκυνθο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Λιμεναρχείο Πάτρας: +30 (2610)-341002.
Λιμεναρχείο Κυλλήνης; +30 (26230)- 92211
Λιμεναρχείο Αργοστολίου: +30 (26710)-22224
Λιμενικός Σταθμός Πόρου: +30 (26740)-72460
Λιμενικός Σταθμός Σάμης: +30 (26740)-22031
Λιμενικός Σταθμός Φισκάρδου: +30 (26740)- 41400
Πρακτορείο Αγίας Ευφημίας: +30 (26740)-61237
Πρακτορείο Πόρου: +30 (26740)-72476
Πρακτορείο Σάμης: +30 (26740)-22055
Πρακτορείο Φισκάρδου: +30 (26740)-41324

ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ:
Από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα εκτελούνται καθημερινά πτήσεις με προορισμό την Κεφαλονιά. Η διάρκεια της πτήσης είναι 1 ώρα. Το αεροδρόμιο απέχει 8 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ολυμπιακή Αεροπορία Αθήνας: +30 (210)-9363363.
Ολυμπιακή Αεροπορία Αργοστολίου: +30 (26710)-28808.
Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς: +30 (26710)-41511.

ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ:
Από την Αθήνα εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με προορισμό την Κεφαλονιά μέσω Πάτρας ή Κυλλήνης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Σταθμός Λεωφορείων Αθήνας: +30 (210)-5132601.
Που θα φάτε:
 Στο bar restaurant Καταβόθρες στο Φανάρι κοντά στο Αργοστόλι θα απολαύσετε γκουρμέ μεσογειακά πιάτα πάνω στη θάλασσα (τηλ: 2671022221, €25-40 το άτομο), στο Αμπελάκι (Μεταξά 26, Αργοστόλι, τηλ: 2671084316) τοπικές σπεσιαλιτέ, στον Καλαφάτη (Αντ. Τρίτση 49, Αργοστόλι, τηλ: 2671022627) φρέσκο ψάρι και λαχταριστά μαγειρευτά και στο Pikiona (τηλ: 2671083410 ) στην Σκάλα θα βρείτε άκρως ελκυστικές προτάσεις σύγχρονης και παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, αλλά και δροσιστικά κοκτέιλ.

Επίσης, στο Petani Bay Restaurant (τηλ: 2671097701) στις εγκαταστάσεις του ομώνυμου πολυτελούς ξενοδοχείου για φρέσκο ψάρι και μακαρονάδες με αρκετές επιρροές από την ιταλική κουζίνα (από 25€ το άτομο), στο Σούσουρο (τηλ: 2674061555) στο πανέμορφο χωριουδάκι Αγία Ευφημία για σούπερ σουβλάκι, και στο ίδιο χωριό στο Στέκι (τηλ: 26740 61025, 61221) για φρέσκο ψάρι, αλλά και αρκετές επιλογές κρεατικών. Στο κοσμοπολίτικο Φισκάρδο, στην ψαροταβέρνα της Τασσίας για ολόφρεσκο ψαράκι και εκλεκτούς μεζέδες (τηλ: 2674041205, €20-30 το άτομο).

Να μείνουμε εδώ;
Στα όμορφα δωματιάκια του Aenos Hotel στο Αργοστόλι (από 70€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο κουκλίστικο Ionian Plaza στην κεντρική πλατεία στο Αργοστόλι (από 79€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο Φισκάρδο στο πολυτελές Agnantia Hotel Apartments (από 160€ για διαμονή σε σουίτα με πρωινό) ή στο Faros Suites σε ένα ανακαινισμένο παλιό κεφαλλονίτικο σπίτι (από 118€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο οικονομικό Δαφνούδι, στα Αντίπατα, δυόμισι χιλιόμετρα έξω από το Φισκάρδο (75€ για ένα στούντιο δύο ατόμων χωρίς πρωινό) και στο 9 Muses Hotel(από 165€ για ένα στούντιο δύο ατόμων με πρωινό).
Οι βαθυγάλανες θάλασσες, οι χρυσές αμμουδιές, τα μοναδικά ονειρικά σπήλαια, τα αξιοπερίεργα φαινόμενα, τα βραχώδη γλυπτά και οι παραδοσιακοί οικισμοί με την γραφικότητα και αρχοντιά του ένδοξου παρελθόντος της είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν το σκηνικό των διακοπών σας στο νησί της Κεφαλονιάς…
blue-hornet team