Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Εντοπίστηκε νέος ιός που μοιάζει με τον SARS-'Ενας σοβαρά ασθενής

Ένας νέος ιός που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό SARS, που οδήγησε στο θάνατο 800 ανθρώπους το 2003 εντοπίστηκε στη Βρετανία σε άντρα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Κυριακή.

Ο ΠΟΥ, που εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του συστήματος 'παγκόσμιας εγρήγορσης και ανταπόκρισης', ανακοίνωσε ότι εξετάσεις στον ασθενή, 49χρονο άντρα από το Κατάρ, επιβεβαίωσαν την παρουσία ενός νέου κορονοϊού.
Οι κορονοϊοί είναι μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνουν το κοινό κρυολόγημα και τον SARS.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεδομένου ότι πρόκειται για νέο κορονοϊό, ο ΠΟΥ βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης περισσότερων πληροφοριών για να καθορίσει τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Ο SARS, εμφανίστηκε στην Κίνα το 2002 και οδήγησε στο θάνατο 800 ανθρώπους παγκοσμίως πριν τεθεί υπό έλεγχο.
Ο Peter Openshaw, του Imperial College London, δήλωσε ότι στο παρόν στάδιο δεν φαίνεται πιθανό ο νέος ιός να εμπνέει ανησυχία και μπορεί να εντοπίστηκε λόγω εξελιγμένων τεχνικών εξέτασης. Προς το παρόν θα παρακολουθεί χωρίς να ανησυχεί.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι ο ασθενής από το Κατάρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με σύμπτωμα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης στους γιατρούς στις 3 Σεπτεμβρίου.
Στις 7 Σεπτεμβρίου εισήχθη σε ΜΕΘ στη Ντόχα και στις 11 μεταφέρθηκε στη Βρετανία. Σήμερα η κατάστασή του κρίνεται κρίσιμη.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία προστασίας της υγείας στη Βρετανία διενήργησε εργαστηριακές εξετάσεις και επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός νέου κορονοϊού.
Σημείωσε ότι επιστήμονες συνέκριναν το γονιδίωμα του ιού του ασθενούς από το Κατάρ με δείγματα γονιδιώματος ιού από πνευμονικό ιστό μοιραίου περιστατικού που σημειώθηκε νωρίτερα φέτος 60χρονης γυναίκας από τη Σαουδική Αραβία.
Τα 2 ήταν σχεδόν ταυτόσημα.
Ο Openshaw δήλωσε ότι το γεγονός πως 2 περιστατικά που εντοπίστηκαν ως τώρα φαινομενικά δεν συνδέονται υποδεικνύει ότι ενδεχομένως έχουμε σπάνιο περιστατικό που στο παρελθόν θα είχε περάσει απαρατήρητο. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ένδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από επαφή θα είναι πιο ανησυχητική αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι ακόμα ένας ιός σαν τον SARS μπορεί να έχει προκύψει.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι δεν συνιστά ταξιδιωτικούς περιορισμούς αλλά ερευνά περαιτέρω πληροφορίες για τον ιό.
Σήμερα ανακοίνωσε ότι είναι νωρίς για να πει αν θα υπάρξει έξαρση αναπνευστικής νόσου σαν τον SARS.
Άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός. Ο Michael Osterholm από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει σαν τον SARS ή αν θα εξαφανιστεί. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί η αναλογία σοβαρών έναντι ελαφρών περιστατικών. Ο ειδικός δήλωσε ότι είναι ανησυχητικό ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος με τη νόσο πέθανε. Δεν πεθαίνει κάποιος από κοινό κρυολόγημα, δήλωσε. Αυτό αποτελεί αιτία να σκεφτούμε ότι μπορεί ενδεχομένως να μοιάζει περισσότερο με τον SARS που οδηγεί στο θάνατο περίπου το 10% των ανθρώπων που μολύνονται.
iatronet