Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Έκζεμα στα χέρια Αιτίες και αντιμετώπιση

Η δερματίτιδα (έκζεμα) είναι ένα φλεγμονώδες νόσημα που προκαλεί ερεθισμό, λεπίδωση και σοβαρό κνησμό (φαγούρα) στο δέρμα.
Όταν παρουσιάζεται στα χέρια, μπορεί να εμφανισθούν επίσης μικρές φουσκάλες κατά μήκος των πλευρών των δακτύλων ή στις παλάμες.
Ποια είναι η αιτία;
Το συνεχές βρέξιμο και στέγνωμα των χεριών σε συνδυασμό με την υπερβολική χρήση σαπουνιών, απορρυπαντικών και άλλων ερεθιστικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, όπως επίσης και μια πραγματική αλλεργία σε κάποιο από τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό. Όμως συνήθως η δερματίτιδα που επηρεάζει τα χέρια δεν προκαλείται από αλλεργία.
Ο πάσχων πρέπει να αποφεύγει :
•    Το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών
•    Να αποφεύγει την άμεση επαφή του δέρματος με απορρυπαντικά, σαμπουάν και άλλα ερεθιστικά προϊόντα. Η καθαριότητα των χεριών καλό είναι να γίνεται με ειδικό για την περίπτωση κρεμοσάπουνο.
•    Αν πρόκειται να κάνει βαριές δουλειές, να χρησιμοποιεί γάντια με βαμβακερό υπόστρωμα αντί σκέτα ελαστικά (που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα λόγω του ιδρώτα), όταν εργάζεται με νερό και άλλα ερεθιστικά προϊόντα. Για ελαφριές δουλειές μπορεί να χρησιμοποιεί βαμβακερά γάντια κάτω από τα ελαστικά.
•    Να ενυδατώνει συχνά το δέρμα με ειδικές κρέμες, κυρίως μετά το πλύσιμο των χεριών.
•    Να βγάζει τα δαχτυλίδια του πριν από το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή μετά τις δουλειές του σπιτιού, γιατί κάτω από αυτά παγιδεύονται σαπούνι, νερό ή άλλα χημικά. Πρέπει επίσης να στεγνώνεται προσεκτικά το δέρμα κάτω από τα δαχτυλίδια.
•    Η αμμωνία στις βρεγμένες πάνες των μωρών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Έτσι θα πρέπει να πιάνει τις πάνες με τσιμπίδες ή γάντια, ώστε να αποφεύγει την άμεση επαφή με τα χέρια.
blue-hornet team