Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Τι να κάνεις για να προστατέψεις τον οργανισμό σου από την εποχική γρίπη

Επειδή με τα πρωτοβρόχια πάνε "πακέτο" με τα πρώτα κρυολογήματα, δες από τώρα τι πρέπει να κάνεις για να τα αποφύγεις.
Η καλύτερη άμυνα είναι συνήθως η επίθεση, λένε. Γι' αυτό, προστάτεψε τον οργανισμό σου με mini "επιθέσεις" σε ό,τιδήποτε μπορεί να σε βλάψει.
Πιες υγρά
Και συγκεκριμένα νερό και τσάι. Όταν ο οργανισμός σου είναι αφυδατωμένος είναι πιο εύκολο να πάθεις κάποιου είδους λοίμωξη. Έτσι, βεβαιώσου ότι πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού την ημέρα, αλλά και τσάι, το οποίο είναι γεμάτο με την αδυναμία του οργανισμού σου, τα αντιοξειδωτικά.
Κοιμήσου
Ο σωστός ύπνος, σε καθημερινή βάση, βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα σου να παραμένει στα "πάνω" του. Την ώρα που κοιμάσαι, το σώμα σου απελευθερώνει πρωτεΐνες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις αλλά και ισταμίνες που σε βοηθούν να αποτρέψεις κάποια μελλοντική.
Φάε σωστά
 Βελτίωσε τη διατροφή σου και θωράκισε τον οργανισμό σου. Εκτός από τα all time classic πορτοκάλια, λεμόνια και γκρέιπφρουτ, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, προτίμησε τα σταφύλια και τα σύκα, τα οποία διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πολλές φυσικές ίνες. Προσπάθησε να μειώσεις τα γαλακτοκομικά και τις πολύ λιπαρές τροφές, που επιβαρύνουν τη λειτουργία του εντέρου. Φάε σαλάτες με ρίγανη, κρεμμύδι σκόρδο και μαϊντανό αλλά και οργανικό παρθένο ελαιόλαδο. Η ρίγανη, το κρεμμύδι και το σκόρδο έχουν αντιμικροβιακή δράση, ο μαϊντανός βοηθά στην ενίσχυση του αναπνευστικού και το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία. Τέλος, ένταξε τα - γεμάτα αντιοξειδωτικά- παντζάρια στη διατροφή σου, αλλά και τα πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα καρύδια.
Γυμνάσου
 Και δε μιλάμε για υπερβολές. 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα είναι αρκετά για να ενισχύσεις την κυκλοφορία των λευκών σου αιμοσφαιρίων και να βοηθήσεις στην παραγωγή αντισωμάτων. Δεν είναι δύσκολο.
Χαμογέλα
 Κάνει τους άλλους να ανησυχούν, λένε, αλλά όχι μόνο. Το χαμόγελο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δίνει ένα χεράκι βοηθείας στην απελευθέρωση διαφόρων θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα, ευνοώντας την προφύλαξη του από ασθένειες.
Πλύσου
 Πάλι δε μιλάμε για ακρότητες. Δε χρειάζεται να πλένεις τα χέρια σου 24 ώρες το 24ωρο, μπορείς όμως να το κάνεις πριν από κάθε γεύμα σου και κάθε φορά που πας στο μπάνιο. Επίσης, το να διατηρείς καθαρά σημεία του σπιτιού σου που αγγίζεις συχνά -εσύ και η οικογένειά σου- είναι εξίσου βοηθητικό (όπως πόμολα, τηλεκοντρόλ και διακόπτες).
cosmo