Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Με… λαθη «φουσκωνουν» οι λογαριασμοι ρευματος

Δεν φτάνει που οι φορολογούμενοι δεν ξέρουν πια από πού τους έρχονται φόροι και χαράτσια, πρέπει τώρα να … διορθώνουν και τα λάθη στους λογαριασμούς ρεύματος για… να μην πληρώσουν και φόρους που δεν οφείλουν να πληρώσουν.

Τις τελευταίες ημέρες έχει προκληθεί κομφούζιο σε εφορίες και εταιρίες παροχής ρεύματος όπως η ΔΕΗ, από διαχειριστές πολυκατοικιών που σπεύδουν να βρουν το δίκιο τους, επειδή ανακαλύπτουν ότι πολλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που στάλθηκαν αυτές της ήμερες «κρύβουν» από λάθος χρεώσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων στους κοινοχρήστους χώρους της πολυκατοικίας, αν και αυτοί έχουν ρητά εξαιρεθεί από το χαράτσι!
Παρότι σε όλους είναι πια γνωστό πως οι λογαριασμοί ρεύματος που στέλνει έρχονται για τους κοινόχρηστους χώρους δεν πρέπει να επιβαρύνονται με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), κάποιοι πρόσεξαν πως ο λογαριασμός των κοινοχρήστων τους «φούσκωσε» κατά 500 ευρώ το μήνα, επειδή επιβλήθηκε λανθασμένα φόρος (2500 ευρώ ή και παραπάνω σε πολλές περιπτώσεις) για τα τετραγωνικά μέτρα ολόκληρης της πιλοτής της πολυκατοικίας –και όχι μόνο.
Τα λάθη αυτά έγιναν με βάση τα στοιχεία της εκκαθάρισης που είχε η ΔΕΗ για κάθε “ρολόι” και όσοι εντόπισαν τα λάθη θα πρέπει να τρέξουν για να αποδείξουν ότι ο χώρος που ηλεκτροδοτείται είναι κοινόχρηστος και άρα ο φόρος πρέπει να διαγραφεί. Αν λάβουν βεβαίωση από τη ΔΕΗ ότι πράγματι οι χώροι που φορολογήθηκαν είναι κοινόχρηστοι, θα πρέπει στη συνέχεια να την προσκομίσουν και στην εφορία για να υποβάλλουν αίτηση για διαγραφή του χαρατσιού. Στις περιπτώσεις αυτές όμως, αν δεν υπάρξει άλλη ρύθμιση με παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, οι εφορίες μπορούν να ζητούν από τους πολίτες να πληρώσουν το λάθος και …να «τα βρουν» μετά με το δημόσιο!
Για το λόγο αυτόν οι διαχειριστές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν λάβουν τον λογαριασμό για το κοινόχρηστο ρεύμα. Προτού επιμερίσουν την δαπάνη στους ενοίκους της πολυκατοικίας θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχει πρόσθετη χρέωση στο λογαριασμό για ειδικό τέλος ακινήτων επί κοινόχρηστης επιφανείας.