Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Football League, στατιστική και προϊστορία της 4ης αγωνιστικής

Φτάσαμε αισίως στην 4η αγωνιστική (σε δύο δόσεις) για το... μαραθώνιο της Football League με τη στατιστική και τις παραδόσεις ανάμεσα στους μονομάχους να έχουν πάντα το δικό τους ενδιαφέρον.

Οπως το... εμπεδώσαμε πια, υπάρχουν ομάδες που συναντιούνται για πρώτη φορά και στη συγκεκριμένη αγωνιστική αυτές είναι ο Ηρακλής Ψαχνών με τη Δόξα Δράμας και ο Βύζας Μεγάρων με τον Εθνικό Γαζώρου.
Υπάρχουν ακόμα αναμετρήσεις με... άρωμα Α' Εθνικής, όπως αυτή ανάμεσα σε Παναχαϊκή και Καβάλα που θα κοντραριστούν για πρώτη φορά στη Β' Κατηγορία και άλλες ανάμεσα σε ομάδες που έχουν να τα... πουν πολύ καιρό, όπως ο Εργοτέλης με τον Απόλλωνα.

Εκτός από την αναμέτρηση Παναχαϊκής - Καβάλας, δύο ακόμα διεξάγονται για πρώτη φορά σε επίπεδο Β' Εθνικής. Πρόκειται για τις αναμετρήσεις Φωκικού - Παναιτωλικού και Νίκης Βόλου - Ηρακλή.
Τέλος, η 4η αγωνιστική περιλαμβάνει μια... ιντργκαδόρικη συνάντηση, που δεν είναι άλλη από το θεσσαλικό ντέρμπι ανάμεσα σε Λάρισα και Ολυμπιακό Βόλου.

Καλλιθέα - Αναγέννηση Γιαννιτσών: Προβάδισμα η Καλλιθέα
 Τέσσερις αναμετρήσεις, όλες σε επίπεδο Β' Εθνικής μετρούν η Καλλιθέα και η Αναγέννηση Γιαννιτσών με την αθηναϊκή ομάδα να έχει ελαφρύ προβάδισμα με δύο νίκες, έναντι μίας των Γιαννιτσών, ενώ ένα παιχνίδι έχει λήξει ισόπαλο. Οι Καλλιθεάτες δεν χάνουν στην έδρα τους, ενώ έχουν κερδίσει και μέσα στα Γιαννιτσά. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι πως, πριν από το περυσινό τους συναπάντημα στη Β' Εθνική, είχαν 18 χρόνια να συναντηθούν αφού η τελευταία - πέρα των περυσινών... - αναμέτρησή τους στο πρωτάθλημα, ήταν στις 22 Μαϊου 1994.

Εργοτέλης - Απόλλων Σμύρνης: Οκτώ χρόνια μετά...
 Οκτώ χρόνια πριν συναντάμε την τελευταία αναμέτρηση ανάμεσα στον Εργοτέλη και τον Απόλλωνα Σμύρνης, γεγονός φυσιολογικό, καθώς όταν ο κρητικός σύλλογος άρχισε να παίρνει τα... πάνω του και να ανεβαίνει κατηγορίες, η ιστορική ομάδα του Απόλλωνα... κατρακυλούσε στον κατήφορο... Δύο μόλις αναμετρήσεις έχουν διεξαχθεί μεταξύ των δύο ομάδων και οι Κρητικοί έχουν πάρει τη νίκη μέσα - έξω.

Φωκικός - Παναιτωλικός: Παρθενική φορά στη Football League
 Πρώτη αναμέτρηση ανάμεσα στην ομάδα της Αμφισσας και αυτή του Αγρινίου σε επίπεδο Β' Εθνικής, αφού στο παρελθόν έχουν συναντηθεί μόλις μία σεζόν (2008-2009), αλλά σε επίπεδο Γ' Εθνικής, μετρώντας από μία νίκη.
 Παναχαϊκή - Καβάλα: Αναμέτρηση με... άρωμα Α' Εθνικής
 Δεκατρείς κοινές σεζόν μετρούν η Παναχαϊκή με την Καβάλα, με τη διαφορά ότι όλες οι μέχρι τώρα μεταξύ τους αναμετρήσεις ήταν σε επίπεδο Α' Εθνικής. Εχουν δηλαδή αναμετρηθεί 26 φορές στα «μεγάλα σαλόνια» με την προϊστορία να είναι μοιρασμένη, καθώς η Καβάλα μετράει 10 νίκες έναντι 9 της Παναχαϊκής και άλλα 7 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως η Καβάλα δεν έχει χάσει ποτέ στην έδρα της, ενώ αντίθετα έχει κερδίσει δύο φορές μέσα στην Πάτρα, στοιχείο που μας ενδιαφέρει εν όψει του σημερινού αγώνα, καθώς αυτός διεξάγεται στην Αχαϊα.
 Βύζας Μεγάρων - Εθνικός Γαζώρου: Ανοίγουν... λογαριασμό
 Ουδέποτε έχουν συναντηθεί ως τώρα ο Βύζας Μεγάρων με τον Εθνικό Γαζώρου αφού έπαιζαν σε διαφορετικές κατηγορίες κι έτσι σήμερα έχουν την ευκαιρία να γράψουν ιστορία.

Νίκη Βόλου - Ηρακλής: ...Κοτσονάτος «Γηραιός»
 Δέκα φορές (πέντε σεζόν) έχουν αναμετρηθεί η Νίκη Βόλου με τον Ηρακλή πάντα σε επίπεδο Α' Εθνικής Κατηγορίας με την προϊστορία να είναι συντριπτικά υπέρ του «Γηραιού» με 7 νίκες έναντι 2 της Νίκης, ενώ ένα ματς έχει λήξει ισόπαλο.
Καταγεγραμμένες ως αναμετρήσεις Νίκης Βόλου - Ποντίων Κατερίνης, είναι εξάλλου οι περυσινές τους αναμετρήσεις στη Γ' Εθνική, με την ΑΕ Ποντίων Ηρακλή να έχει κερδίσει εντός έδρας και να έχει αποσπάσει ισοπαλία μέσα στη Μαγνησία.
Πανσερραϊκός - Αναγέννηση Επανωμής: Με... φόρα από πέρυσι...
 H περυσινή ήταν η πρώτη μόλις σεζόν που συναντήθηκαν σε οποιαδήποτε κατηγορία, ο Πανσερραϊκός και η Αναγέννηση Επανωμής. Οι Σερραίοι κέρδισαν τόσο εντός όσο και εκτός έδρας.
Θρασύβουλος - Καλλονή: Θέλει... επανάληψη
 Πέρυσι συναντήθηκαν για πρώτη φορά η ομάδα της Μυτιλήνης και η ομάδα της Φυλής με τους νησιώτες να κερδίζουν μέσα στη Φυλή και να παραχωρούν ισοπαλία στην έδρα τους. Αύριο (11/10) ο Θρασύβουλος θα επιδιώξει να πάρει το πρώτο του τρίποντο, ενώ η Καλλονή να επαναλάβει την περυσινή της επιτυχία, ώστε να παραμείνει στην κορυφή.

Ηρακλής Ψαχνών - Δόξα Δράμας: Πρώτη (τους) φορά...
 Την πρώτη αναμέτρηση ανάμεσα σε Ηρακλή Ψαχνών και Δόξα Δράμας θα γράψει η στατιστική υπηρεσία, καθώς οι δύο ομάδες δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ μεταξύ τους στο πρωτάθλημα, σε οποιαδήποτε κατηγορία. Δεν έχουν συναντηθεί ούτε σε επίπεδο Κυπέλλου.

Λάρισα - Ολυμπιακός Βόλου: Τρίτη και... φαρμακερή;
 Η φετινή θα είναι η τρίτη σεζόν που οι δύο θεσσαλικές ομάδες θα αναμετρηθούν σε επίπεδο Β' Εθνικής. Συνολικά ως τώρα μετρούν πέντε κοινές σεζόν (10 αναμετρήσεις) στην Α' Εθνική με τη Λάρισα να έχει κερδίσει στις 4, τον Ολυμπιακό Βόλου στις 2, ενώ 4 παιχνίδια ήρθαν ισόπαλα και δύο κοινές σεζόν στη Β' Εθνική, όπου έχουν από δύο νίκες, ενώ... αγνοείται η ισοπαλία.
 Αξίζει να σημειωθεί και η προϊστορία που υπάρχει ανάμεσα στη Λάρισα και τον Ολυμπιακό ΑΣΚ Βόλου, ονομασία που προέκυψε από τη συγχώνευση της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου με την Κασάνδρα. Σ' αυτήν, σε επίπεδο Β' Εθνικής οι δύο ομάδες μετρούν από μία νίκη, ενώ σε επίπεδο Γ' Εθνικής ο Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου είχε κερδίσει το ματς στην έδρα του και είχε αποσπάσει ισοπαλία στο Αλκαζάρ...
onsports